Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: moldovenii rămân în FR, chiar dacă cred mai puţin în rublă

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Accesați arhiva multimediaBanknotes of US dollars and rubles
Banknotes of US dollars and rubles - Sputnik Moldova
Abonare
Muncitorii migranţi din Moldova care lucrează în Rusia au tot mai puţină încredere în rublă.

CHIŞINĂU, 4 iunie – Sputnik. Muncitorii migranţi din Moldova care lucrează în Rusia au tot mai puţină încredere în rublă, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik — Moldova expertul economic Ion Tornea.

Potrivit lui, dacă anterior migranţii trimiteau acasă în această valută mai mult de jumătate de transferurile băneşti, acum partea rublei a scăzut până la 20%. În schimb, s-a mărit partea banilor trimişi în dolari şi euro.

“Putem presupune că, în legătură cu devalorizarea şi deprecierea rublei, muncitorii noştri migranţi au mai puţină încredere în rublă. Ea s-a depreciat foarte mult nu doar în raport cu euro şi dolarul, dar şi în raport cu leul moldovenesc”, a menţionat Tornea.

Expertul a declarat că structura transferurilor băneşti de la muncitorii migranţi s-a schimbat considerabil în ultimul an, începând cu momentul fluctuaţiilor valutare majore în regiune.

„Este şi o statistică în acest sens. Din păcate, doar în anul precedent, în structura transferurilor din Rusia aproximativ 50 sau 53% au fost transferuri în ruble, 24 au fost în dolari şi circa 23 – în euro”, a declarat Tornea pentru Sputnik — Moldova.

În opinia expertului, chiar dacă, în echivalentul dolarului, veniturile muncitorilor migranţi din Rusia a scăzut, aceasta nu va implica reîntoarceri în masă în patrie. 

Conform datelor Băncii Naţionale, în primul trimestru al acestui an, volumul transferurilor băneşti din exterior în Moldova a scăzut cu 37%. 

Potrivit statisticii, transferurile băneşti de la muncitorii migranţi constituie 20% din toate veniturile populaţiei Moldovei. Totodată, două treimi care transferă bani lucrează în Rusia.


Fluxul de știri
0