CHIŞINĂU, 4 iunie – Sputnik. Muncitorii migranţi din Moldova care lucrează în Rusia au tot mai puţină încredere în rublă, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik — Moldova expertul economic Ion Tornea.
Potrivit lui, dacă anterior migranţii trimiteau acasă în această valută mai mult de jumătate de transferurile băneşti, acum partea rublei a scăzut până la 20%. În schimb, s-a mărit partea banilor trimişi în dolari şi euro.
“Putem presupune că, în legătură cu devalorizarea şi deprecierea rublei, muncitorii noştri migranţi au mai puţină încredere în rublă. Ea s-a depreciat foarte mult nu doar în raport cu euro şi dolarul, dar şi în raport cu leul moldovenesc”, a menţionat Tornea.
Expertul a declarat că structura transferurilor băneşti de la muncitorii migranţi s-a schimbat considerabil în ultimul an, începând cu momentul fluctuaţiilor valutare majore în regiune.
„Este şi o statistică în acest sens. Din păcate, doar în anul precedent, în structura transferurilor din Rusia aproximativ 50 sau 53% au fost transferuri în ruble, 24 au fost în dolari şi circa 23 – în euro”, a declarat Tornea pentru Sputnik — Moldova.
În opinia expertului, chiar dacă, în echivalentul dolarului, veniturile muncitorilor migranţi din Rusia a scăzut, aceasta nu va implica reîntoarceri în masă în patrie.
Conform datelor Băncii Naţionale, în primul trimestru al acestui an, volumul transferurilor băneşti din exterior în Moldova a scăzut cu 37%.
Potrivit statisticii, transferurile băneşti de la muncitorii migranţi constituie 20% din toate veniturile populaţiei Moldovei. Totodată, două treimi care transferă bani lucrează în Rusia.