Mass-media RFG: Reîntoarceți-l pe Putin în G-7

© AFP 2024 / Ria Novosti/ Mikhail KlimentyevRussian President Vladimir Putin listens to a question during his annual televised phone-in with the nation in central Moscow on April 16, 2015.
Russian President Vladimir Putin listens to a question during his annual televised phone-in with the nation in central Moscow on April 16, 2015. - Sputnik Moldova
Abonare
Revista publicațiilor cu privire la Rusia, 22 mai - 3 iunie.

Președintele rus Vladimir Putin nu se va afla pe lista șefilor de stat invitați in Germania, săptămâna viitoare, la reuniunea G7.

Măsura a fost luată în semn de pedeapsă pentru ceea ce a fost numit susținerea de către Kremlin a rebelilor proruși din estul Ucrainei, subliniază „Associated Press”.

Cu toate acestea, președintele rus rămâne un jucător central în afacerile internaționale.

Mass-media au discutat activ lista persoanelor care include nume de politicieni europeni cărora li s-a interzis intrarea pe teritoriul Rusiei. Deoarece în „lista neagră” au nimerit reprezentanți ai țărilor est-europene și scandinave, precum și politicieni germani și ai Marii Britanii, diplomații vorbesc despre tentativa de a „atinge” acele state care pledează pentru menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, scrie „Berliner Zeitung” (1.06).

Mulți analiști consideră că indignarea UE este falsă: măsurile aplicate de Moscova ca răspuns la acțiunile analoage ale Bruxelles-ului este calificată ca un pas logic și un răspuns corect din punct de vedere politic.

Unii comentatori critică Moscova și afirmă că aceasta a făcut încă un pas spre autoizolare ce contribuie la reglementarea conflictului ucrainean. Alții menționează deciziile „contraproductive” ale UE și SUA care au condus la restricții împotriva Rusiei înlăturând-o de la participarea la reuniunea G7.

Ziarele propun măsuri diametral opuse de influențare asupra Moscovei: „Die Tageszeitung” (1.06) consideră că renunțarea NATO la ideea de aderare a Ucrainei și Georgiei la alianța dată poate contribui substanțial la reglementarea situației în Ucraina. Iar „Süddeutsche Zeitung” (1.06) optează pentru reducerea importului de petrol rusesc „cu o anumită cantitate pentru fiecare sat și kilometru pătrat ocupat de separatiști prin încălcarea Acordului din februarie de la Minsk”.

În mass-media au apărut și primele comentarii referitor la summitul G7 care urmează să aibă loc. Înlăturarea Rusiei de la participarea la acest forum din cauza anexării Crimeei a influențat asupra Kremlinului la fel de puțin ca și sancțiunile introduse de Occident, constată „Die Tageszeitung” (30.05). Era și de așteptat, menționează ziarul, adăugând că acum G7 a intrat în impas în ceea ce privește relațiile cu Rusia.

Reprezentanții economiei germane regretă că Putin nu va participa la summitul G7 de la castelul Elmau din Bavaria, scrie „Der Spiegel” (31.05) și „Welt am Sonntag” (31.05). Faptul că astfel de platforme ca întrunirile G7 nu sunt folosite pentru reluarea dialogului cu Rusia reprezintă o șansă ratată.  E mai bine să vorbim unul cu altul decât să vorbim unul despre altul, a menționat T. Cordes,președintele Comitetului economiei germane.

Pe termen lung, fără concursul Rusiei va fi imposibil de făcut față unor astfel de provocări ca terorismul, schimbarea climei, problemele ecologice și comerțul, afirmă „Der Tagesspiegel” (1.06). Însă apariția lui Putin la castelul Elmau ar fi o minune: doar Moscova nu va fi în stare să îndeplinească până duminică acele condiții de participare la summit impuse de G7.

Sursa: mass-media străine

 

 

 

 

Fluxul de știri
0