Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: fermierii nu s-au putut orienta deocamdată spre piața UE

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaСбор овощей в фермерском хозяйстве
Сбор овощей в фермерском хозяйстве - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii agricoli declară că mulți dintre ei depind sută la sută de piața rusă.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik Moldova. Indiferent de implementarea Acordului de Asociere RM-UE și Acordului de Liber Schimb, fermierii moldoveni nu au reușit să se orienteze în totalitate spre noua piață, a declarat marți, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Ion Tornea, expert economic.

”Desigur, noi nu am presupus că liberalizarea relațiilor cu UE va compensa în totalitate pierderea pieței ruse – și acest lucru nu s-a întâmplat, evident. Fermierii nu au reușit să se orienteze în totalitate spre o piață nouă”, a spus Tornea.

Expertul a remarcat că piața rusă rămâne foarte importantă pentru gospodăriile agricole din RM.

Tornea a subliniat că orice bariere în relațiile comerciale și modificări în fluxurile de export se reflectă imediat asupra economiei țării.

Igor Ivanov, agronom în catul Mălăiești, raionul Orhei, a confirmat că produsele fermierilor moldoveni sunt orientate în majoritate spre piața de Est.

”Sunt producători, care nu au ajuns la nivelul standardelor europene. Pentru asta avem de lucrat asupra calității, dar e nevoie și de cantitate. Este greu să cucerești piața europeană. Și mulți producători depind 100% de piața rusă”, a opinat Ivanov într-o discuție cu corespondentul Sputnik Moldova.

 

Fluxul de știri
0