Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doar în 7 raioane din RM serviciile sociale sunt finanțate deplin

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaОплата услуг ЖКХ
Оплата услуг ЖКХ - Sputnik Moldova
Abonare
În majoritatea raioanelor Moldovei nu sunt alocate în totalitate mijloacele necesare pentru acordarea serviciilor sociale.

 

CHIȘINĂU, 2 iunie – Sputnik-Moldova. Potrivit totalurilor pe trimestrul întâi al anului 2015, doar în 7 raioane ale țării și în  municipiul Chișinău sunt alocate sută la sută mijloacele pentru acordarea serviciilor sociale, a declarat marți în cadrul audierilor publice Ruxanda Glavan, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Potrivit acesteia, în celelalte raioane ale țării finanțarea diferitelor servicii sociale este efectuată în proporţie de 50 – 70 la sută din necesar, acest fapt reprezentând o problemă gravă.

Ministrul Glavan a menţionat că nu toate primăriile consideră prioritară finanțarea serviciilor respective.

În acest context, susține aceasta, se observă stoparea dezvoltării sferei respective. Astfel, au încetat să mai apară noi instituții care să presteze servicii sociale.

Ministrul  muncii a ajuns la concluzia că administrația locală trebuie să acorde mai multă atenție categoriei de persoane care au nevoie de servicii sociale. O altă ieșire din situația creată ar putea fi interdicția de a redirecționa către alte domenii mijloacele alocate de stat pentru crearea unor noi servicii sociale.

Totodată, Glavan a atenţionat că Ministerul pe care-l conduce nu poate să se ocupe concomitent de elaborarea și implementarea programului de dezvoltare în sfera dată, dar și să verifice Direcția instituții sociale. De aceea, ministrul pledează pentru crearea Agenției naționale pentru asistența socială, care ar avea dreptul să conducă un șir de structuri ce prestează servicii sociale.

 

Fluxul de știri
0