Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC: listele electorale conţin date cu caracter personal

© SputnikCEC, Comisia Electorală Centrală, ЦИК
CEC, Comisia Electorală Centrală, ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Cimisia Electorală Centrală a sesizat Parlamentul în legătură cu o coliziune între regulile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi prevederile Codului electoral ce reglementează modul de întocmire a listelor electorale.

CHIŞINĂU, 2 iunie – Sputnik Moldova. Comisia Electorală Centrală a anunţat Parlamentul că întâmpină dificultăţi la aplicarea Legii nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal. Instituţia a făcut publică o scrisoare trimisă încă la 18 septembrie 2013 preşedintelui de atunci al Parlamentului, actualului deputat Igor Corman.

Potrivit CEC, dificultăţile apar în legătură cu informaţiile cu caracter personal înscrise în listele electorale.

Potrivit Codului Electoral, menţionează CEC, în listele electorale sunt înscrişi alegătorii, indicându-se numele şi prenumele, anul naşterii, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate al acestora. Astfel, punerea în aplicare a prevederilor Codului electoral cu privire la listele electorale contravine normelor ce se referă la datele cu caracter personal.

În adresarea sa către Parlament, CEC susţine că, în vederea unificării legislaţiei în vigoare, este necesară revizuirea Legii nr. 133 din 8 iulie 2011 cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, în vederea asigurării accesului la informaţia electorală.

Fluxul de știri
0