Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MAIA: prin intervenţii antigrindină s-au evitat pierderi de miliarde

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaPloi cu grindină
Ploi cu grindină - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pierderile provocate de grindină în acest an puteau fi mult mai mari, dacă nu erau întreprinse măsuri antigrindină.

CHIŞINĂU, 2 iunie – Sputnik Moldova. Suprafaţa de terenuri agricole afectată de grindină în acest an a fost de 535 de hectare. Datele au fost făcute publice de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit instituţiei de resort, Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a luat măsurile necesare privind protecţie antigrindină, reuşind să reducă substanţial suprafeţele afectate. Astfel, la 26 mai curent, unităţile speciale din Edineţ, Soroca, Sângerei şi Corneşti, „au efectuat operaţiuni de influenţă activă, prelucrând 89 de obiecte convective (nori) cu pericol de grindină”, menţionează MAIA. Pentru protejarea culturilor agricole au fost lansate 595 de rachete antigrindină, din cincizeci de puncte, fiind acoperită o suprafaţa totală de 500 de mii de hectare.

Costul aferent lansărilor de rachete antigrindină în perioada menţionată a fost de 4 milioane 766 de mii de lei, iar pierderile care au fost evitate datorită acestei operaţiuni constituie circa 3 miliarde 409 milioane de lei.

MAIA precizează că, la fel ca în anii precedenţi, lucrările de protecţie antigrindină se fac prin utilizarea sistemelor de rachete specializate „ALAZAN-6” şi „LOZA-2”, iar pentru monitorizarea norilor este utilizat sistemul automatizat în baza radarului MRL-5.

Fluxul de știri
0