Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Târgul “iProsop”, în premieră în Moldova

© Sputnik / Mariana RâțoiProsop
Prosop - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova a fost organizat în premieră Târgul “iProsop”.

CHIŞINĂU, 1 iunie – Sputnik Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în satul Selemet, raionul Cimișlia. Prosoape tradiționale, costume naționale, lucrări hand-made, bucate moldovenești, dansuri și muzică de petrecere — toate acestea au creat atmosfera de sărbătoare la Festivalul “iProsop”.

“Am organizat un master-class de confecționare a prosopului moldovenesc. Am expus peste 100 de prosoape tradiționale din mai multe feluri de țesături. Am venit cu o zestre mare, cu perne și cu o ladă plină cu prosoape confecționate de bunica mea ”, a declarat pentru Studio ”Sputnik-Moldova”, meșterul popular Ana Cotruță.

La eveniment au venit oaspeți din toată țară, dar și de peste hotare. Ei au fost plăcut surprinși de simbolurile şi tradițiile moldovenești care astăzi, în mai multe localități, sunt date uitării.

„Este o sărbătoare frumoasă, care reânvie tradiția moldovenească, dar și un prilej de a demonstra generației tinere practici de confecționare a prosopului național” a spus pentru Studio ” Sputnik-Moldova” un oaspete la eveniment.

Unul dintre organizatorii Târgului “iProsop”,  Anastasia Badan, a menționat pentru ” Sputnik-Moldova” că feedback-ul primit din partea celor prezenți la eveniment este pozitiv.

Târgul de prosoape „iProsop” este primul eveniment dedicat confecționării manuale a prosopului național. Organizatorii intenționează să desfășoare acest festival în fiecare an.

Fluxul de știri
0