Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura: utilajul pentru expertize genetice, achiziţionat ilegal

© SputnikCătuşe
Cătuşe - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a iniţiat un dosar penal, după ce a constatat abateri grave în cazul achiziţionării utilajului pentru laboratorul de expertize genetice din Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 1 mai – Sputnik Moldova. Procuratura Generală anunţă că a constatat grave încălcări ale Legii privind achiziţiile publice, ca urmare a investigaţiilor privind legalitatea achiziţionării echipamentului medical pentru efectuarea expertizei genetice (ADN) în Republica Moldova. Potrivit Procuraturii, deşi persoanele responsabile din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Achiziţii Publice au fost sesizate de multiple ori cu privire la încălcarea prevederilor legale, „aceştia nu au intervenit pentru contracararea derogărilor”.

La finele anului 2013, în calitate de câştigător al unei licitaţii a fost desemnat un agent economic care a propus echipament medical la un preţ de 3 ori mai mare decât ceilalţi operatori. Astfel, constată Procuratura, bugetului de stat i-a fost cauzat un prejudiciu de circa 6 milioane de lei.

Mai mult decât atât, potrivit Procuraturii, echipamentul urma să fie achiziţionat abia după proiectarea şi construcţia sediului unui laborator genetic modern, ceea ce însă nu s-a realizat până în prezent. În actualele circumstanţe, echipamentul nu poate fi utilizat conform destinaţiei.

O altă precizare făcută de Procuratură este că „echipamentul care ar permite efectuarea expertizei genetice în Republica Moldova (analiza ADN) constituie un obiectiv prevăzut de Strategia de reformare a sectorului justiţie pentru anii 2011-2016 şi este de o necesitate stringentă pentru investigarea operativă a crimelor deosebit de grave. Actualmente, Republica Moldova este singurul stat din Europa care nu dispune de un astfel de utilaj, iar procurorii moldoveni sunt nevoiţi să apeleze în continuare la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN, fapt ce presupune termene extinse şi costuri ridicate”.

„Urmare a ilegalităţilor constatate, Procuratura Generală a dispus urmărirea penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, adică săvârşirea de către o persoană publică a unor acţiuni

ce depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, care a cauzat urmări grave intereselor publice (art.328 alin.(3) lit.d) Codul penal)”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Fluxul de știri
0