Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Rosselhoznadzor” propune un plan de deblocare a exporturilor din RM

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentanţii "Rosselhoznadzor", aflaţi în vizită în RM, au propus un plan de acţiuni pentru deblocarea exporturilor moldoveneşti în Federaţia Rusă.

CHIŞINĂU, 30 mai – Sputnik Moldova. Reprezentanţii „Rosselhoznadzor” au propus elaborarea unui program moldo-rus de deblocare a exporturilor moldoveneşti pe piaţa Rusiei. Subiectul a fost discutat vineri în cadrul vizitei la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a unei delegaţii de la “Rosselihoznadzor”, condusă de  Alexei Alecseenko.

 - Sputnik Moldova
Societate
Fructele şi legumele moldoveneşti ar putea fi exportate în Belarus

Serviciul de presă al MAIA notează că părţile au discutat despre „situaţia actuală privind cooperarea moldo-rusă în vederea livrării producţiei agroalimentare moldoveneşti de origine vegetală şi animală în Federaţia Rusă”. Partea rusă a fost informată „despre măsurile întreprinse în vederea eficientizării controlului fitosanitar şi al calităţii produselor indicate, precum şi dotarea laboratoarelor cu utilaj performant, instruirea continuă a inspectorilor fitosanitari etc. 
Delegaţia a fost invitată să inspecteze, în următoarele zile,  agenţii economici producători de fructe, legume, alte produse agroalimentare, precum şi  depozitele frigorifice dotate cu linii moderne de sortare şi ambalare”.
Potrivit conducătorului delegaţiei “Rosselihoznadzor”, unul dintre obiectivele vizitei este inspectarea mai multor companii pentru a examina posibilităţile de eliminare a restricţiilor temporare la importul anumitor tipuri de produse agricole moldovenești pe piața rusă, printre care şi companii din  Găgăuzia.
Program de colaborare, ce urmează să fie elaborat la iniţiativa părţii ruse, vizează aspecte precum instruirea specialiştilor moldoveni în centrele specializate din Federaţia Rusă, desfăşurarea unei activităţi riguroase bazată pe principii de încredere, elaborarea metodelor unificate de prelevare a probelor, introducerea sistemului electronic de eliberare şi evidenţă a certificatelor fitosanitare şi a celor de conformitate.

La finalul vizitei urmează să fie semnat un protocol bilateral ce va include priorităţile privind stimularea cooperării.

Fluxul de știri
0