Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: instituțiile de învățământ nu pot fi închise la întâmplare

© Fotolia / WavebreakmediaMicro Студенты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Moldova
Abonare
Nu pot fi închise instituțiile de învățământ superior fără a studia piața muncii, consideră filologul și pedagogul Victor Costețchi.

 

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik Moldova. Instituțiile educaționale de profil nu pot fi închise în nicio țară, fără a studia mai întâi piața locală a forței de muncă, situația economică actuală și fără a prognoza dezvoltarea țării pentru următorii ani, a declarat, vineri, pentru Sputnik Moldova președintele de onoare al Societății moldovenești a profesorilor de limba și literatura rusă, Victor Costețchi.

Participanții la programul ”Tempus”, care activează în cadrul proiectului ”Enhancing the University Autonomy in Moldova”, au recomandat să se reducă numărul instituțiilor de învățământ superior în Moldova până la 7 – Universitatea de Stat, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, Universitatea Tehnică, Academia de Studii Economice și instituțiile regionale din Bălți, Cahul și Tiraspol. Expertul pentru proiect, John Reilly, a comunicat că, începând cu 2009, numărul de studenți în RM s-a redus cu 25%.

”Orice limitare în educație duce la pierderea de specialiști. Toate acestea necesită o cercetare serioasă. Dar dacă la noi piața muncii nu se studiază detaliat, atunci și concluziile pot fi greșite”, consideră Costețchi.

 

Fluxul de știri
0