Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

RM şi Kazahstan reiau discuţiile în comisia mixtă pe economie

© SputnikGaburici Габурич
Gaburici Габурич - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierii Republicii Moldova și Kazahstanului s-au înțeles asupra Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică.

CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik Moldova. Prim-ministrul Republicii Moldova Chiril Gaburici s-a întâlnit cu omologul său kazah Karim Masimov, în după amiaza zilei de joi, în oraşul Burabai, Republica Kazahstan, unde se desfăşoară Summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Premierii au convenit să fie reluată activitatea Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, care va impulsiona și stabili direcțiile prioritare de cooperare bilaterală și va spori competitivitatea investițiilor. Această comisie nu s-a reunit din anul 2011.

Premierul l-a invitat pe Karim Masimov să efectueze o vizită în Republica Moldova. Prim-ministrul Kazahstanului a acceptat invitaţia. Gaburici a remarcat nivelul înalt de organizare a Summitului Șefilor de Guvern ai țărilor CSI, găzduit în acest an de Republica Kazahstan, şi i-a mulţumit lui Masimov pentru primirea călduroasă la acest eveniment.

Неформальная встреча глав государств-участников СНГ - Sputnik Moldova
Politică
Consiliul şefilor de guvern din ţările CSI se va convoca la 29 mai

Cei doi premieri au discutat subiectele de pe agenda bilaterală, inclusiv cooperarea dintre Republica Moldova şi Kazahstan pe arena internaţională. Părţile au exprimat interesul reciproc pentru aprofundarea relaţiilor în toate sferele de cooperare, în special în domeniul comercial-economic.

Premierul moldovean a propus organizarea mai multor vizite ale delegaţiilor oficiale, dar și ale reprezentanților mediului de afaceri în Republica Moldova și Kazahstan, pentru a cunoaşte mai bine oportunităţile oferite de cele două ţări. 

Masimov a confirmat interesul ţării sale pentru un dialog constructiv cu Republica Moldova. Premierul kazah a pledat pentru intensificarea activităţii comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, menţionând că următoarea şedinţă ar putea fi organizată cu prilejul vizitei sale în ţara noastră.  

La întrevedere s-a discutat și despre oportunităţile oferite de portul Giurgiuleşti pentru transportarea mărfurilor din Kazahstan în ţările europene, dar şi despre posibilitatea extinderii exportului de produse agroalimentare moldoveneşti pe piaţa kazahă. Oficialii au mai abordat aspecte ce vizează cooperarea în domeniul tehnologiilor informaţionale şi securităţii energetice.

Chiril Gaburici se află într-o vizită de două zile în Republica Kazahstan, unde participă la Summitul Șefilor de Guvern ai statelor-membre ale CSI.


Fluxul de știri
0