Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: raportul CCA privind retransmiterea programelor de ştiri provoacă întrebări

Abonare
Raportul CCA în baza căruia, miercuri, a fost luată decizia de a penaliza posturile TV care retransmite ediţiile de ştiri ruseşti şi de a sista emiterea în Moldova a canalului „Rossia 24”, conţine multe greşeli şi imprecizi.

CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik Moldova. Raportul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) în baza căruia, miercuri, a fost luată decizia de a penaliza posturile TV care retransmite ediţiile de ştiri ruseşti şi de a sista emiterea în Moldova a canalului „Rossia 24”, conţine multe greşeli şi imprecizii, a declarat directorul canalului „RTR-Moldova”, Evgheni Sergheev.

Obiectul raportului CCA – buletinele de ştiri „Vremea”, „Segodnea”, „Vesti” şi „Novosti 24”, retransmise de canalele TV „Prime”, „TV7”, „RTR Moldova” şi „RenTV Moldova”, în care era vorba despre evenimentele din Ucraina. În raportul structurii acestea sunt numite propagandistice, atât prin modul de expunere, cât şi a volumului informaţiei. În baza acestui document, patru posturi TV au fost amendate.

„Raportul se referă la perioada 9-15 martie, iar datele au fost recepţionate la 8 mai. Potrivit legislaţiei, noi trebuie să păstrăm înregistrările timp de 30 de zile. Adică, noi nu avem posibilitatea fizică de a verifica toate încălcările de care suntem învinuiţi. În afară de aceasta, raportul are un volum de 22 de pagini, 20 dintre care conţin enumerarea fragmentelor şi relatărilor din buletinele de ştiri, însă nu vedem vreo legătură de cauzalitate a ceea ce anume am încălcat. Sunt doar constatări de încălcare”, — a declarat Sergheev.

Potrivit lui, un caz similar este pe rol în instanţa de judecată, întrucât reprezentanţii „RTR Moldova” au atacat monitorizarea desfăşurată de CCA în anul 2014. „Acea decizie a CCA este deocamdată suspendată”.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului miercuri a luat decizia de a sista retransmiterea canalului TV „Rusia 24” în Moldova, reluată la 1 ianuarie 2015, până când grila de emisie a acestui post TV va corespunde Convenţiei Europene pentru Televiziunea Transfrontalieră.

 

Fluxul de știri
0