Raport: acceptarea Kievului în UE va fi cea mai mare greşeală

© SputnikMoscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.”
Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Abonare
Ucraina ar putea fi a doua mare greşeală a politicii externe a Europei, după Iugoslavia, deoarece rămâne a fi cea mai coruptă ţară din lume.

CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik Moldova. Ucraina ar putea fi a doua mare greşeală a politicii externe a Europei, după Iugoslavia, deoarece rămâne a fi cea mai coruptă ţară din lume, în pofida schimbărilor politice, care au avut loc la Kiev după euro-maidan, se spune în raportul Organizaţiei elveţiene „Organized Crime Observatory” (OCO) privind situaţia din Ucraina, care a ajuns la dispoziţia RIA Novosti.

Raportul de circa 200 de pagini se numeşte „Ucraina şi Uniunea Europeană: depăşirea exploatării criminale în direcţia democraţiei moderne?”. El se bazează pe cercetarea situaţiei în Ucraina din anul 2013 până în ianuarie 2014, desfăşurată de University Observatory of Security a Universităţii din Geneva, de Centrul american de studiere a terorismului, crimei transnaţionale şi corupţiei (TRACCC), dar şi de Institutul de Management din Basel. Însă, ceea ce se întâmplă în ţară se analizează  până aproape de evenimentele recente, inclusiv încheierea acordurilor de la Minsk din februarie 2015.

Cea mai coruptă ţară din lume

„În pofida multor schimbări politice, Ucraina rămâne printre cele mai corupte ţări ale lumii. Printre multitudinea de concluzii, în raport se menţionează răspândirea largă a conflictelor de interese din cauza influenţei mari a grupurilor oligarhice în adoptarea deciziilor de stat. În afară de faptul că aceasta ameninţă democraţia, aceste probleme împiedică serios relaţiile dintre Ucraina şi UE”, — se menţionează în prefaţa documentului.

Cei care au elaborat raportul subliniază că astăzi Ucraina rămâne „o ţară care se află în stare de război, cu o economie extrem de instabilă”. Totodată, perioada aflării la putere a lui Ianukovici este perceput de experţi ca relativ stabilă.

Prin indicarea exemplelor concrete de încălcare a legislaţiei şi altor crime şi fraude, raportorii fac o concluzie de bază despre faptul că „democraţia nu poate fi „introdusă” din afară şi crimele fără control pot duce o întreagă zonă geografică şi un număr mare de populaţie la război, ură şi brutalitate, distrugând complet glazura civilizaţiei, pe care omenirea a creat-o de secole”. Dovadă acestui fapt îl serveşte înflorirea masivă a crimei, corupţiei la putere şi criminalizarea generală a Ucrainei după euro-maidan.

În special, în raport se indică faptul că „orice parte, care cooperează cu Ucraina, va trebui să interacţioneze cu grupurile care sunt legate cu structurile oligarhice”, deoarece corupţia şi conflictul de interese rămân a fi problema principală din ţară.

Continuarea luptelor în Est duce spre dictatură

Experţii au apreciat şi situaţia din estul Ucrainei. Potrivit lor, ieşirea din „războiul civil din Ucraina” poate fi realizată doar prin două metode. Aceasta este fie o organizare eficientă a statului, care poate fi baza prosperării economice şi a puterii incluzive printr-o democraţie reprezentativă sau alte forme de conducere din partea populaţiei. Fie prin dictatură, care va putea să impună prin forţă pacea în regiune. Totodată, situaţia din estul ţării poate evolua doar în direcţia dictaturii: militare, oligarhice, absolutiste, se spune în document.

Potrivit analiştilor, continuarea acţiunilor de luptă în estul ţării duce doar la întărirea crimei organizate în ţară, care poate deveni atât de puternică, încât va ocupa nu doar întreaga Ucraină, dar va „molipsi şi Rusia, Uniunea Europeană şi SUA”. Astfel, „Ucraina va deveni o zeiţă a răzbunării Nemesis pentru Europa”.

În general, cei care au elaborat documentul ajung la o concluzie tristă: „Ucraina poate fi văzută ca o a doua mare greşeală a politicii externe a Uniunii Europene, după Iugoslavia, deoarece UE nu a reuşit să prevină războiul”. Totodată, Europa va trebui să depună eforturi enorme, dacă doreşte să-şi implementeze valorile în Ucraina, însă nu este evident ca aceste planuri să fie împărtăşite şi de Kievul însuşi, consideră experţii care au lucrat la document.


Fluxul de știri
0