Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Concurenţii electorali îşi pot înregistra observatorii la alegerile locale

© SputnikCEC, Comisia Electorală Centrală, ЦИК
CEC, Comisia Electorală Centrală, ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală îndeamnă concurenții electorali să solicite acreditarea observatorilor pentru alegerile locale generale din 14 iunie 2015

 

CHIŞINĂU, 26 mai – Sputnik Moldoba. Comisia Electorală Centrală (CEC) face apel către toate instituțiile abilitate să monitorizeze procesul electoral, în special concurenții electorali, să uzeze de dreptul prevăzut de legislația electorală și să înregistreze observatori pentru alegerile locale generale din 14 iunie 2015.

Potrivit Codului electoral „la cererea concurenților electorali, consiliul electoral de circumscripție acreditează câte un observator pentru monitorizarea alegerilor în secțiile de votare”. Fiecare concurent electoral poate avea doar un singur observator în fiecare secție, indiferent de nivelul consiliului la care s-au înregistrat.

Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, fără a se implica în proces, inclusiv la controlul, sigilarea şi deschiderea urnelor de vot, precum și la numărarea şi totalizarea voturilor.

Acțiunile de observare a alegerilor urmăresc să sporească integritatea proceselor electorale și încrederea publicului în acest exerciţiu democratic.

 

Fluxul de știri
0