Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Raportarea electronică către stat, eficientă şi sigură

© Sputnikcomputer
computer - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul a solicitat utilizarea în mod exclusiv a semnăturii electronice avansate calificate pentru semnarea documentelor în raporturile juridice ale autorităților cu cetățenii.

CHIŞINĂU, 26 mai – Sputnik Moldova. Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat utilizarea în mod exclusiv a semnăturii electronice avansate calificate pentru semnarea documentelor în raporturile juridice ale autorităților cu cetățenii și entitățile subiect al dreptului privat, inclusiv pentru scop de raportarea on-line către autorități.

Semnătura electronică avansată calificată are putere juridică egală cu semnătura olografă aplicată pe suport de hârtie, folosită în raporturile persoanelor juridice de drept public cu alte persoane fizice sau juridice, astfel încât  agentul economic va utiliza doar o singură semnătură pentru toate instituțiile statului.

În felul acesta, vor fi reduse esențial costurile operaționale aferente utilizării semnăturii electronice.

Pentru asigurarea confortului și optimizării cheltuielilor de utilizare a semnăturii electronice, urmează să fie extins termenul de valabilitate al certificatelor cheilor publice ale semnăturii electronice avansate calificate până la 5 ani, fapt care va contribui la reducerea eforturilor de timp și a costurilor de obținere a acesteia. 

Dispoziția prim-ministrului a instituit obligaţia emiterii doar a semnăturilor electronice avansate calificate. 

 

Fluxul de știri
0