Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE trage de timp cu „Parteneriatul Estic”, nedorind să se certe cu FR

© SputnikMoscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.”
Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Abonare
Unii diplomaţi, care au pregătit summit-ul de la Riga, sun de părere că „Parteneriatul Estic” trebuie să fie încheiat, pentru că acest proiect modest a stârnit o retorică aprinsă în stilul războiului rece.

CHIŞINĂU, 25 mai — Sputnik Moldova. Agenţia Reuters notează luni că proiectul „Parteneriatul Estic” a devenit un măr al discordiei pentru Uniunea Europeană, iar membrii acesteia nu se pot determina în privinţa relaţiei cu Moscova.

Sursa menţionează că unele ţări din estul Europei, cum ar fi Estonia, consideră că Uniunea Europeană trebuie să ia o poziţie mai dură în relaţia cu Moscova şi să deschidă uşile pentru Ucraina, Georgia şi Moldova, care tind demult să adere la UE. Însă, contribuabilii Europei de Vest sunt îngrijoraţi de creşterea cheltuielilor pentru extinderea UE, în special de eventuala aderare a Ucrainei, care este împotmolită în datorii şi are o populaţie de 45 de milioane de oameni. Din această perspectivă, unii lideri europeni, cum ar fi Angela Merkel, încearcă să estompeze tensiunile faţă de Rusia. Recent Merkel a numit drept „aşteptări false” tendinţele liderilor Ucrainei, Georgiei şi Moldovei, care visează ca ţările respective să devină membre ale UE într-o perspectivă cât se poate de apropiată.

Mai mult, unii diplomaţi, care au pregătit summit-ul de la Riga, sun de părere că „Parteneriatul Estic” trebuie să fie încheiat, pentru că acest proiect modest a stârnit o retorică aprinsă în stilul războiului rece, precum şi o reală vărsare de sânge după anteriorul summit de la Vilnius din 2013.

 

Fluxul de știri
0