Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peste 450 de milioane de lei pentru apărare în bugetul Moldovei

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit legii Bugetului de stat pentru anul 2015, cheltuielile în domeniul apărării vor constitui 451,9 milioane lei (0.51% din PIB sau 1.3% din Bugetul de Stat).

CHIŞINĂU, 25 mai – Sputnik Moldova. Într-un studiu elaborat de Expert Grup, se arată că cea mai importantă parte din Bugetul apărării îl constituie cheltuielile de personal (61.7%). Ceva mai puţin de 35 la sută din mijloacele planificate vor fi direcţionate pentru întreținere, iar pentru investițiile capitale vor fi alocate doar 3% din bugetul apărării.

Potrivit experţilor, valoarea redusă a cheltuielilor capitale indică asupra lipsei unor planuri de procurare a echipamentului, tehnicii de luptă și armamentului.

De asemenea, din modul în care este prezentat bugetului apărării în Legea respectivă, nu este clar ce pondere vor avea cheltuielilor destinate instruirii militarilor. Acest lucru este important, deoarece pregătirea de luptă şi crearea capacităţilor de apărare naţională este, de fapt,misiunea principală a Armatei Naţionale pe timp de pace.

Datele-cheie despre sectorul Apărării în 2015 arată în felul următor:

Structura de bază a sectorului include Ministerului Apărării, Marele Stat Major și comandamentele.

Din trupele regulate fac parte trei brigăzi de infanterie motorizată, un batalion cu destinaţie specială, un batalion de menţinere a păcii, o divizie de artilerie, o bază militară de instruire și o bază de aviaţie. De asemenea, din acestea mai fac parte un regiment de rachete antiaeriene, unități de asigurare de luptă și unități de asigurare logistică.

 

Efectivul include 8500 unități de personal, dintre care 6500 de militari și 2000 de civili.

 

Fluxul de știri
0