CHIȘINĂU, 22 mai — Sputnik Moldova. Autorul articolului, James George Jatras, fost diplomat, actualmente directorul ONG-ului Iniţiativa Parteneriatul Estic din cadrul Institutului American în Ucraina, taxează dur clasa politică de la Chişinău, afirmând că această criză, care ameninţă stabilitatea ţării, implică abuzuri de putere ale unor politicieni din mai multe partide, inclusiv din cadrul actualulei guvernări.
În opinia autorului, nu mai puţin impresionantă decât furtul însuşi este neruşinarea manevrelor pe care le-au făcut politicienii pentru a-şi ascunde urmele. Aceştia au arătat cu degetul către investitorii privaţi de la bănci, atunci cţnd a izbucnit scandalul şi au încercat să-i acuze pe ei de pierderea fondurilor. Jatras se referă la faptul că Guvernul a ascuns pierderile, la recomandarea unei comisii guvernamentale controlate de interesele politice care au jefuit banca, atunci când a vândut, de la sfârşitul lui 2013 acţiuni BEM unor investitori privaţi.
Jatras consideră că, în realitate, pierderile BEM sunt rezultatul jafului de peste 20 de ani, iar acuzarea investitorilor este absurdă.
Acesta mai opinează că integrarea europeană prezintă interes pentru partidele de la putere doar din perspectiva atragerii electoratului proeuropean, dar şi a surselor financiare din fonduri UE.
Totodată, adevărata dimensiune a integrării europene, care presupune implementarea reformelor în toate domeniile, nu le este favorabilă liderilor coaliţiei, pentru că ameninţă relaţiile lor de afaceri. Din acest motiv, apreciază autorul, în Republica Moldova nu a avut loc nicio reconstrucţie structurală a modului în care funcţionează instituţiile. Astfel, conchide James George Jatras, clica bine înrădăcinată de la putere îşi păstrează influenţă nelimitată asupra sistemului judiciar.