Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ilan Shor ar putea face declaraţii ce vor zgudui lumea politică din RM

© пресс-служба бизнесмена Илана ШораМолдавский бизнесмен Илан Шор
Молдавский бизнесмен Илан Шор - Sputnik Moldova
Abonare
Ilan Shor susţine că va veni momentul când adevărul se va afla, iar el va putea face declaraţii ce vor zgudui lumea politică şi vor conduce la reconfigurarea ei.

CHIŞINĂU, 22 mai – Sputnik Moldova. Vineri Ilan Shor, a făcut o declaraţie privind situaţia de la Banca de Economii. Omul de afaceri a menţionat că a decis să iasă cu declaraţia respectivă ca „urmare a multiplelor insinuări şi declaraţii inadecvate din partea unor politicieni şi funcţionari de stat, privind situaţia de la BEM”.

Iată textul acestei declaraţii:

În ultima perioadă unii politicieni şi persoane cu funcţii de răspundere în stat au dat startul unui adevărat concurs „cine se va ascunde mai bine după Ilan Shor”, profitând de desfăşurarea anchetei şi de statutul meu, care nu-mi permite acum sa fac public declaraţii privind cazurile investigate, sau să dau detalii din acest dosar. Dar, ceea ce ei nu iau în calcul este faptul că va veni momentul când adevărul se va afla, când eu voi putea face declaraţii care, nu exclud, vor zgudui lumea politică şi vor conduce la reconfigurarea ei.

Ceea ce s-a întâmplat la BEM timp de mai mulţi ani nu poate fi şters dintr-o mişcare, aşa cum încearcă unii să facă. Urmăresc toate eforturile de a ascunde volumul real al furturilor de la BEM, de până la 2013. Totodată se vede clar şi încercarea de a transfera această gaură pe perioada ultimilor doi ani. Asta deşi atâţia experţi, inclusiv internaţionali, au constatat clar că o sumă atât de mare de bani nu putea fi sustrasă din bancă, într-o perioadă atât de scurtă, şi că delapidările au avut loc timp de mai mulţi ani, adică atunci când banca aparţinea statului.

Sunt gata să răspund pentru modul în care am administrat BEM şi să demonstrez că am acţionat în beneficiul instituţiei. Dar oare cei care au stat la conducerea băncii până la venirea investitorilor privaţi, reprezentanţii statului, sunt gata să răspundă pentru acea gaura imensă formată la BEM, pentru creditele neperformante?! De ce nimeni dintre ei nu face nicio declaraţie despre acea perioada? De ce nu cer, cu aceeaşi ardoare, anchetarea acelei perioade şi nu fac apeluri în acest sens către organele de anchetă?!

Problemele la BEM nu a început în 2013. Atunci banca a ajuns deja în situaţie critică, iar statul a recunoscut asta public, la nivel de Parlament. Însă nimeni nu a vrut să verifice, cine a condus BEM spre catastrofă. De ce, oare? Acum se încearcă transferul întregii pagube pe perioada ultimilor 2 ani, în speranţa că s-a găsit ţapul ispăşitor pentru toate păcatele anilor trecuţi, iar cei care au devalizat banca vor scăpa basma curată.

Fac apel către toţi politicienii şi funcţionarii implicaţi direct sau indirect, prin formaţiunile politice care au fost la guvernare când BEM aparţinea statului şi era prădată zi de zi, să înceteze această diversiune şi manipulare a opiniei publice. Dacă au ceva de spus, să se prezinte în faţa organelor de anchetă, aşa cum fac eu, şi să explice cum BEM a fost adusă în prag de faliment, cu pagube de miliarde, în perioada în care acţionar majoritar era statul.

Dacă într-adevăr se doreşte aflarea adevărului, despre tot ce s-a întâmplat la BEM, să vedem ce a fost la început: de la cei care au gândit această schemă de creditare frauduloasă, să ajungem la cei care au realizat-o şi apoi, în final, să ieşim la beneficiarii reali ai acesteia.

Sunt gata să prezint organelor de anchetă toate informaţiile necesare privind perioada în care am fost angajat în administrarea BEM şi chiar să ofer informaţii detaliate privind modul în care am preluat banca. Adevărul, însă, nu se va afla niciodată, dacă ne vom limita, manipulaţi fiind, doar la perioada scurtă, cât banca era administrată de investitori privaţi şi vom evita perioada mut mai lungă în care s-au operat adevăratele devalizari, ce au condus banca spre faliment.

Ţin să menţionez că din momentul începerii urmării penale legate de cazul BEM eu pregătesc materialele necesare, care să-mi probeze nevinovăţia, dar şi dovezi clare despre modul  în care banca a ajuns în situaţia în care este astăzi. Sunt sigur că în scurt timp opinia publică va avea posibilitatea să afle ce s-a întâmplat la modul real la această bancă. Până atunci fac apel la prudenţă în interpretarea declaraţiilor pe care le fac anumite persoane, în scopul de a deturna atenţia societăţii de la cauza reală, care a generat criza de la BEM, în special de la perioada când aceasta era administrată de stat.

Fluxul de știri
0