Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

E nevoie de 1 milion de euro pentru a distruge pesticidele din Moldova

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaЛиквидация захоронения непригодных пестицидов в Белоруссии
Ликвидация захоронения непригодных пестицидов в Белоруссии - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mult de 600 de tone de pesticide trebuie distruse în Moldova.

CHIȘINĂU, 22 mai —  Sputnik Moldova. Este nevoie de 1 mil. de euro, pentru a realiza în Moldova programul de distrugere a pesticidelor, a fost remarcat la întâlnirea primului ministru Chiril Gaburici cu donatorii internaționali și cu autoritățile locale din Comrat.

Proiectul de distrugere a pesticidelor, care nu mai sunt utilizabile, și a altor chimicale periculoase de pe teritoriul Moldovei se află la a tria etapă de implementare. În prima etapă, în 2003-2008, au fost reambalate și stocate în 37 depozite regionale aproximativ 3245 tone de pesticide și alte chimicale periculoase din 424 localități.

În etapa a doua, în 2006-2010, a fost elaborată baza de date a pesticidelor netrebuincioase și a chimicalelor, și a fost efectuată evaluarea toxicologică.

Cea de-a treia etapă, și ultima, prevede scoaterea în siguranță și nimicirea a 1270 tone de pesticide, o parte dintre care sunt deja ambalate, transportate și nimicite în Polonia. Acum urmează nimicirea a încă 630 de tone de pesticide, care sunt stocate pe teritoriul țării. Bugetul etapei finale a programului anti pesticide constituie 2,2 mil. de euro.

Participanții la întâlnire au constatat că se află în pericol nu numai viața cetățenilor din Moldova, dar și ai întregii Europe de Sud-Est.

 

Fluxul de știri
0