Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tănase despre campaniile anticorupţie: bifări şi ţapi ispăşitori

© SputnikAlexandru Tănase, Александру Тэнасе
Alexandru Tănase, Александру Тэнасе - Sputnik Moldova
Abonare
Alexandru Tănase susţine că nicăieri în lume campaniile (cum ar fi campania anticorupţie din Moldova) nu au dat nici un rezultat.

CHIŞINĂU, 22 mai – Sputnik Moldova. Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, susţine că nicăieri în lume campaniile (cum ar fi campania anticorupţie din Moldova, n.red.) nu au dat nici un rezultat.

„Se găsesc doar ţapi ispăşitori şi se bifează pentru finanţatorii externi”, a declarat Alexandru Tănase vineri la Congresul Uniunii Avocaţilor din Moldova, referindu-se la campaniile, zecile de strategii şi sutele de rapoarte şi studii prin care se încearcă îmbunătăţirea activităţii unor instituţii şi eradicarea corupţiei din domenii cum ar fi justiţia, procuratura şi altele. Mai mult, Tănase a sugerat că justiţia se află în dezastru şi că nu are nici o „capacitatea de a se autopurifica”. În opinia preşedintelui Curţii Constituţionale, nu trebuie să existe nici o iluzie că justiţia va deveni mai bună dacă vom face modificări în legislaţie de două ori pe an şi vom bifa astfel în faţa donatorilor externi.

Totodată, Tănase a menţionat că în ultimii ani au fost depuse eforturi mari pentru a duce claritate în statutul avocatului şi a fost stabilit un sistem relativ clar de acces în profesia de avocat. Însă actualmente în Parlament se încearcă revenirea la unele practici anterioare, „când avocatul, supus codului deontologic, care achită toate taxele prevăzute de lege, se întâlnea în proces cu un miliţian în scurtă de piele care câştiga toate dosarele. Ştim cine-s cei care acced în avocatură pe uşa din dos, ştim ce practici pun ei în aplicare în activitatea lor ca avocaţi”, a declarat Tănase.

Potrivit lui Tănase, rolul avocaturii trebuie să fie unul de voce disidentă şi „doar un avocat calificat şi integru poate impune un magistrat să ia o decizie legală”.

„Avem deja anumite realizări, dar acestea sunt foarte fragile. Să nu ne facem iluzii, dar începuturile trebuie consolidate”,a punctat Tănase.

Fluxul de știri
0