Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a neglijat o decizie a Curţii Constituţionale

© SputnikParlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова şedinţă plenară
Parlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова şedinţă plenară - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul respins iniţiativa legislativă a Guvernului ce se referă la abrogarea articolul II din Legea nr.56 din 4 aprilie 2014, prin care a fost anulată prescripţia pentru infracţiunile comise în legătură cu evenimentele de la 7 aprilie 2009.

CHIŞINĂU, 21 mai – Sputnik Moldova. Parlamentul respins iniţiativa legislativă a Guvernului ce se referă la abrogarea articolul II din Legea nr.56 din 4 aprilie 2014 prin care a fost completat articolul 60 din Codul penal. Acest articol stabileşte termenele de prescripţie pentru atragerea la răspundere penală.

Articolul II din Legea nr.56 din 4 aprilie 2014 a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Prin norma declarată neconstituţională s-a făcut o derogare de la prevederile articolului 60 din Codul penal al Republicii Moldova. Actul normativ prevede că „prescripţia tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au săvârşit infracţiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 ori în legătură cu aceste evenimente, pentru care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu a expirat termenul de prescripţie a tragerii la răspundere penală”.

Ministerul Justiţiei a prezentat proiectul de lege pentru abrogarea normei declarată neconstituţională, menţionând că este vorba despre un document tehnic ce vizează conformarea Parlamentului faţă de decizia Curţii Constituţională.

Liberal-democraţii au declarat că poziţia fracţiunii în chestiunea respectivă rămâne a fi una principială şi că deputaţii PLDM nu votează pentru această lege. Liberal-democratul Valeriu Streleţ a ţinut să precizeze, totuşi, că după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională norma în cauză, ea nu va mai produce efecte juridice, indiferent dacă Parlamentul va susţine sau nu proiectul de lege prezentat de Guvern.

Fluxul de știri
0