Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chişinăul solicită sprijin internaţional la distrugerea chimicalelor periculoase

© Sputnik / Guvernul Republicii MoldovaChiril Gaburici la Comrat, Budjac
Chiril Gaburici la Comrat, Budjac - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul a menţionat că distrugerea pesticidelor şi altor substanţe chimice periculoase este extrem de importantă pentru mediu şi securitatea oamenilor şi a făcut un apel către comunitatea de donatori şi parteneri de dezvoltare cu privire la sprijinirea Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 18 mai – Sputnik Moldova. Autorităţile de la Chişinău solicită sprijinul comunităţii internaţionale pentru proiectele de distrugere a substanţelor chimice periculoase, depozitate pe teritoriul ţării. Cu un apel în acest sens a venit şi premierul Chiril Gaburici, care a cerut comunităţii de donatori şi parteneri de dezvoltare să susţină ţara noastră în acest efort, a anunţat serviciul de presă al Guvernului.

Sursa notează că luni Prim-ministrul Chiril Gaburici a participat la o reuniunea de coordonare a donatorilor internaţionali ce s-a desfăşurat în oraşul Comrat, la care s-a discutat despre necesitatea urgentării distrugerii pesticidelor stocate pe teritoriul Republicii Moldova. Evenimentul a fost precedat de o vizită de lucru a participanţilor reuniunii la depozitul central de pesticide din satul Budjac, raionul Comrat, unde oficialii au fost informaţi despre condiţiile de păstrare a deşeurilor de pesticide, impactul acestora asupra mediului, sănătăţii publice, siguranţei alimentare în raionul Comrat, dar şi în alte localităţi ale Republicii Moldova.

Prim-ministrul a menţionat că distrugerea pesticidelor şi altor substanţe chimice periculoase este extrem de importantă pentru mediu şi securitatea oamenilor şi a făcut un apel către comunitatea de donatori şi parteneri de dezvoltare cu privire la sprijinirea Republicii Moldova în realizarea obiectivului propus, cel de nimicire definitivă a tuturor depozitelor de pesticide periculoase de pe teritoriul ţării noastre.

 

Serviciul de presă al Guvernului precizează că proiectul de distrugere a pesticidelor şi altor substanţe chimice de pe teritoriul Republicii Moldova este la cea de-a treia etapă de realizare. În cadrul primei etape au fost reambalate şi stocate circa 3245 tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din 424 de locaţii, în 37 depozite regionale. În etapa a doua a fost întocmită o bază de date completă a privind pesticidele şi evaluarea lor toxicologică. Cea de-a treia etapă (ultima) prevede evacuarea şi distrugerea în condiţii sigure a circa 1270 de tone de deşeuri de pesticide, dintre care 643 tone au fost deja reambalate, transportate şi distruse în Polonia. Alte circa 630 de tone de deşeuri de pesticide urmează să fie evacuate şi distruse.

Fluxul de știri
0