Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nuland va discuta la Moscova despre acordurile de la Minsk

© Sputnik / Alexandr Maksimenko / Accesați arhiva multimediaUS Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland confirmed Tuesday that if the Minsk agreements are fully implemented, the United States could lift a number of sanctions against Russia.
US Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland confirmed Tuesday that if the Minsk agreements are fully implemented, the United States could lift a number of sanctions against Russia. - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, va discuta cu colegii ruşi implementarea acordurilor de la Minsk pentru reglementarea în Ucraina şi relaţiile ruso-americane.

CHIŞINĂU, 18 mai – Sputnik Moldova. Consilierul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, va discuta cu colegii ruşi implementarea acordurilor de la Minsk pentru reglementarea în Ucraina şi relaţiile ruso-americane. Conform informaţiei RIA Novosti, Nuland se va întâlni cu adjuncţii ministrului afacerilor externe al Rusiei, Grogori Karasin şi Serghei Reabkov şi va desfăşura o serie de întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor ruseşti de apărare a drepturilor omului.

Este deja a doua deplasare a Victoriei Nuland timp de o săptămână – după vizita de la Sochi, împreună cu Secretarul de Stat al SUA, John Kerry la 12 mai. Totodată, Nuland a sosit la Moscova după ce a vizitat Kievul.

Stabilirea dialogului

Unul dintre subiectele principale ale consultărilor de la Moscova ale lui Nuland, trebuie să devină discutarea „următorilor paşi privind realizarea acordurilor de la Minsk”. Karasin a anunţat pentru RIA Novosti, că la întâlnirea de luni va fi vorba, inclusiv despre problema stabilirii dialogului dintre Kiev şi autoproclamatele republicii din Donbass.

„Discuţiile se vor referi la reglementarea crizei ucrainene, prin urmare, implementarea acordurilor de la Minsk: în primul rând, stabilirea dialogului (dintre reprezentanţii RPD, RPL şi Kiev), începutul activităţii subgrupelor de lucru în cadrul grupului de contact existent şi un complex întreg de probleme”,  a spus Karasin.

Formatul Normand

Însăşi Nuland, anunţându-şi vizita la Moscova, a declarat că SUA intenţionează să-şi extindă participarea sa în asigurarea îndeplinirii acordurilor de la Minsk privind Ucraina, inclusiv cu ţările „cvartetului normand” (care au elaborat acordul din februarie de la Minsk, Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa). Nuland nu a precizat detalii privind o asemenea „extindere”. Însă, anterior, şeful MAE al Ucrainei, Pavel Klimkin, a declarat pentru RIA Novosti, că a discutat cu Kerry „posibilităţile implicării practice mult mai eficiente a părţii americane pentru aprotul în implementarea acordurilor de la Minsk”.

„Vizita lui Nuland – este mai mult decât o tentativă de a găsi o nouă conlucrare cu Rusia în privinţa Ucrainei. Eu chiar aş spune că americanii s-au agitat cu lucrul grupului de contact. În vara anului trecut, după istoria cu Boeingul malaezian, SUA considerau că Parisul şi Berlinul vor face lobby pentru interesele americane. Dar ultimele evenimente au impus Washingtonul să aibă dubii în această privinţă. SUA au înţeles că „formatul normand” există, iar americanii s-au simţit îndepărtaţi de afacerile europene. Aceasta, din punctul lor de vedere, este inadmisibil”, a declarat pentru RIA Novosti, colaboratorul ştiinţific superior al Institutului în probleme de securitate internaţională al Academiei de ştiinţe al FR, Alexei Fenenko.

Relaţiile bilaterale

În afară de întrevederea cu Karasin în problema reglementării ucrainene, consilierul Secretarului de Stat al SUA intenţionează să discute cu partea rusă şi probleme ce ţin de relaţiile bilaterale ruso-americane. Conform informaţiei RIA Novosti, consultările cu Reabkov sunt planificate pentru amiaza zilei de luni.

Este evident că părţile vor discuta nu doar mersul implementării acordurilor de la Minsk, consideră şeful Centrului de studii politico-militare al Institutului Academic al USA şi Canadei, Vladimir Batiuk. Totodată, este important însuşi faptul reluării contactelor diplomatice personale, consideră el.

Vizita la Moscova a început cu pelmeni 

Cu toate că programul oficial al negocierilor de la Moscova lui Nuland începe luni, consilierul Secretarului de Stat a preferat să ajungă în capitala rusă din timp. Duminică, ea şi ambasadorul SUA la Moscova au luat prânzul într-unul dintre restaurantele din Moscova, unde John Tefft a servit-o pe Nuland cu pelmeni.

Poza cu feţele zâmbitoare ale lui Tefft şi Nuland a fost plasată pe pagina misiunii diplomatice de pe Twitter. Însuşi ambasadorul a recunoscut anterior că îi plac „pelmeni ruseşti cu smântână”. 

Aşa cum a fost anunţat ambasada SUA pentru RIA Novosti, Nuland, care la începutul anilor 1990 activa în cadrul ambasadei americane din Rusia, îi place, de asemenea, acest fel de mâncare. 

 

Fluxul de știri
0