Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Hotărâre: Statutul Colegiului Medicilor din RM este neconstituţional

© Sputnik / Михаил Пархоменко / Accesați arhiva multimediaПовседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса
Повседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea a constatat că unele din atribuțiile Colegiului Medicilor dublează atribuțiile, chiar și exclusive, ale Ministerului Sănătății, care este organul central de specialitate ce promovează politica în domeniul sănătății.

CHIŞINĂU, 15 mai – Sputnik Moldova. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţională Legea Legea nr. 261 din 1 noiembrie 2013 cu privire la Colegiul Medicilor din Republica Moldova.

Autoritatea de jurisdicţie constituţională a fost sesizată de deputatii în Parlamentul Republicii Moldova, Igor Vremea şi Artur Reşetnicov, care au solicitat controlul constituţionalităţii articolelor 2, 3, 4, 6, 7, 9, 20, 21 și 22 din Legea cu privire la Colegiul Medicilor din Republica Moldova. Autorii sesizării au pretins că statutului juridic al Colegiului Medicilor încalcă competenţele Ministerului Sănătăţii şi încalcă articolele 1 alin. (3), 16, 20, 72 alin. (3), 96, 107, 114 din Constituţie.

Potrivit Curţii Constituţionale, prevederile referitoare la Colegiul Medicilor intercalează elemente ale unui organ profesional cu cele ale unei asociaţii benevole, instituind astfel un statut juridic ambiguu pentru Colegiul Medicilor. Chiar dacă legea enunţă că aderarea la acesastă entitate se bazează pe principii benevole, totuşi legea atribuie Colegiului competenţe decizionale asupra întregului corp medical.

„În același context, Curtea a constatat că unele din atribuțiile Colegiului Medicilor dublează atribuțiile, chiar și exclusive, ale Ministerului Sănătății, care este organul central de specialitate ce promovează politica în domeniul sănătății. Curtea a conchis că, prin reglementarea ambiguă a statutului juridic al Colegiului Medicilor, legea contestată nu respectă exigenţele de claritate, fiind contrară articolelor 23 și 107 din Constituție”, se spune într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Fluxul de știri
0