Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Insecuritatea alimentară e provocată de neonestitatea antreprenorilor

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaCustomers at a fruit and vegetables counter at the Central Market Hall
Customers at a fruit and vegetables counter at the Central Market Hall - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii se confruntă cel mai des cu problema lipsei de onestitate manifestată de agenţii economici. Unii dintre aceşti comercianţi pun în vânzare produse alterate sau expirate.

CHIŞINĂU, 13 mai – Sputnik Moldova. Produse alimentare ce nu corespund standardelor de calitate, marcarea incorectă, nerespectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare – toate aceste probleme se răsfrâng negativ asupra securităţii alimentare a Republicii Moldova şi ameninţă viaţa şi sănătatea cetăţenilor ţării noastre.

La aceasta s-a referit într-un interviu pentru Sputnik Moldova reprezentanţii fundaţiei „Europa de Vest”., care lucrează la un proiect de armonizarea la standardele europene a legislaţiei moldoveneşti în domeniul securităţii alimentare. Potrivit lui Viorel Pîrvan, consumatorii se confruntă cel mai des cu problema lipsei de onestitate manifestată de agenţii economici. Unii dintre aceşti comercianţi pun în vânzare produse alterate sau expirate.

Mai mult, în afară de faptul că adesea consumatorilor moldoveni le sunt propuse şi vândute produse necalitative sau expirate, există o serie de nereguli ce vizează şi conţinutul produselor, ce nu poate fi verificat în fiecare caz în laboratoarele de stat, a menţionat coordonatorul proiectului, Silvia Bicenco.

Situaţia este similară şi în cazul produselor ce conţin organisme modificate genetic, susţine Silvia Bicenco, subliniind că suntem nevoiţi să ne bazăm doar pe loialitatea agenţilor economici şi în special a producătorilor.

 

Ca să se protejeze de produsele necalitative, reprezentanţii fundaţiei „Europa de Vest” le recomandă cetăţenilor Moldovei să facă cumpărături în centrele comerciale. În primul rând, aşa este mai sigur din punct de vedere al respectării normelor fitosanitare, iar în al doilea rând, numai având bonul de casă al magazinului consumatorii pot să-şi apere drepturile, apelând la autorităţi şi la justiţie.

Fluxul de știri
0