Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: șomajul printre tineri este o problemă serioasă pentru Moldova

© Sputnik / Vladimir Semenuk / Accesați arhiva multimediaГородская ярмарка вакансий
Городская ярмарка вакансий - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerilor specialiști din Moldova le este greu să se angajeze în republică. Anume de aceea ei pleacă pentru câștig peste hotare.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik Moldova. Șomajul printre tineri este o problemă serioasă pentru RM, a declarat miercuri pentru Sputnik Moldova Viorel Gârbu, expert în economie.

Potrivit lui, tinerii sunt cea mai dinamică grupă socială și dezvoltarea economiei se află anume pe umerii lui.

”Fenomenul șomajul este foarte periculos pentru ei. Nici o economie nu se poate dezvolta fără a crea locuri de muncă. Cu regret, economiile actuale sunt astfel alcătuite, încât tinerilor le e greu să se angajeze. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, țările lumii elaborează diverse programe, care ajută tinerii să-și găsească rostul în viață. Cu regret, asemenea programe nu se implementează în Moldova, iar dacă guvernul chiar va prezenta asemenea programe, tinerii tot vor pleca pentru o viață mai bună. Doar lefurile în republică sunt foarte mici”, a remaract conlocutorul.

Dar luând în considerare și căderea monedei naționale, problemelor interne și externe, lefurile nu acoperă coșul de consum pentru Moldova.

Potrivit expertului, tinerii sunt puși în asemenea condiții încât ei trebuie să plece sau să-și schimbe locul de trai.

”Tinerii specialiști nu-și pot găsi un loc de lucru în Moldova. Această problemă nu poate fi rezolvată fără a modifica structura economiei”, consideră expertul, adăugând că din cauza șomajului printre tineri la buget vin mai puțini bani. Acestea sunt pierderi nejustificate, căci fondul social nu crește, iar tinerii nu au experiență să-și găsească o muncă, de aceea pleacă și se angajează la negru”, a remarcat Gârbu.

Din cauza șomajului printre tineri în 2014, Moldova a pierdut 5,69 mil. lei, care ar fi venit ca impozite, ca contribuții pentru asigurarea medicală sau asigurare socială. Acestea sunt datele prezentate de cercetările centrului Expert-Grup.

Așa cum se menționează în raport, pe lângă mijloacele pierdute din cauza impozitelor neplătite, bugetul de stat mai trebuie să plătească și ajutor pentru șomaj.

Maria Companeeț, locțiitor la catedra de științe economice de la Universitatea Slavonă a RM, comentând, a remarcat că suma adusă anterior de 6 mil. de lei, e o prognoză aproximativă, deoarece condițiile economice se schimbă permanent în republică.

”Pierderea eficienței economice și a șomajului se pretează calculelor. Pentru că numărul de locuri pe piața muncii din țara noastră nu corespunde necesităților reale, economia nu primește un număr important de produse, care ar fi putut fi obținută dacă ocupația ar fi fost mai mare. Este un fapt care trebuie luat în considerare, legând aceste tendințe cu business-ul mic și mijlociu”, a spus Companeeț.

Potrivit cercetării, tinerii alcătuiesc 25% din populația Moldovei.

Pentru 2015, bugetul sectorului cultură, arte, tineret și sport este de 647,6 mil. lei, ceea ce constituie 1,89% din PIB. Iar bugetul Ministerului tineretului și sportului pentru acest an este de 22 mil. lei, sumă ce nu poate acoperi cheltuielile pentru acest segment al economiei.

Fluxul de știri
0