Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova trăiește cu speranța că va exporta ca și înainte în Federația Rusă

© SputnikAccording to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months.
According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Abonare
Exportul de produse agroalimentare moldovenești în Rusia

CHIȘINĂU, 13 mai –Sputnik Moldova. Nivelul circulației de mărfuri între Moldova și Rusia în ultimul timp nu se reduce, iar un șir de producători moldoveni au fost scoși de sub embargou, în ciuda situației care s-a creat în legătură cu faptul că FR a interzis importul unor produse moldovenești din cauza necorespunderii calității unor normative.

Din acest motiv, unii analitici presupun că speranța restabilirii fostului volum de export al mărfurilor moldovenești se menține în această direcție.

Cota Moldovei în circulația de mărfuri a Rusiei în primul trimestru al anului curent, ca și în primul trimestru al lui 2014, a rămas la nivelul de 0,3% (419,1 mil. dolari) din circulația totală de mărfuri din FR.

Circulația de mărfuri între două țări a atins 419,1 mil. de dolari SUA, ceea ce e cu 17,7% mai puțin decât în perioada similară a lui 2014.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, produsele alimentare sunt produsele principale exportate în FR. Anume asupra exportului lor din RM – fructe, legume, carne – s-a pus embargo.

Dar analiștii presupun că volumul de export din Moldova în Rusia își poate menține volumul. Printre motive este și faptul că Rosselihoznadzorul a permis importul de mere de la 10 întreprinderi agricole, dar și permisiunea recentă a importului de carne de la două companii locale.

Autoritățile din Moldova sunt optimiste în ceea ce privește creșterea numărului de firme exportatoare. Potrivit lui Ion Sula, ministrul agriculturii și industriei alimentare, acum experții din Rusia și Moldova verifică calitatea produselor din carne la încă câteva întreprinderi, care intenționează să reia exportul în Rusia.

Oricum, trebuie să amintim, că până la embargo, Moldova în fiecare an exporta în Rusia 60% din produsele sale legumicole. Acum țara, din cauza embargoului, a pierdut 200 de mil. de dolari.

În același timp, partea rusă a dat clar de înțeles că nu va admite reexportul de către Moldova a produselor din alte țări. Este vorba, în primul rând, de producătorii de fructe și legume.

Fluxul de știri
0