Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când va examina CC sesizarea cu privire la statutul de neutralitate?

© Flickr / Justin ConnaherIn a rather unnerving development, the US military has released footage demonstrating new "smart" self-steering bullets that can change direction to hit moving targets, perhaps guaranteeing that snipers almost never miss.
In a rather unnerving development, the US military has released footage demonstrating new smart self-steering bullets that can change direction to hit moving targets, perhaps guaranteeing that snipers almost never miss. - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională (CC) nu va examina săptămâna aceasta şi nici săptămâna viitoare sesizarea cu privire la constituţionalitatea statutului de neutralitate a Republicii Moldova, a declarat pentru News-Moldova Emil Gaitur, putătorul de cuvânt al CC.

CHIŞINĂU, 7 maiSputnik Moldova. Curtea Constituţională (CC) nu va examina săptămâna aceasta şi nici săptămâna viitoare sesizarea cu privire la constituţionalitatea statutului de neutralitate a Republicii Moldova, a declarat pentru News-Moldova Emil Gaitur, putătorul de cuvânt al CC.

Potrivit lui Gaitur, încă nu există „o claritate privind data examinării acestei chestiuni”. „Cel puţin nu până la şi nici în cursul săptămânii viitoare, deoarece agenda CC este încărcată cu alte şedinţe”, a declarat purtătorul de cuvânt al CC. Potrivit surselor News-Moldova, şedinţa CC la care va fi examinată legalitatea articolului 11 din Constituţie va avea loc la 18 mai.

Republica Moldova
CC nu are stabilită data când va fi examinată neutralitatea RM

Preşedintele CC Alexandru Tănase a declarat în cadrul unui forum în România că în luna mai „Curtea Constituţională din Moldova trebuie să dea o soluţie privind statutul de neutralitate permanentă al ţării, în ce măsură acest statut de neutralitate permanentă este sau nu aplicabil în cazul în care ţara s-ar confrunta cu un pericol militar extern”.

Solicitarea de a interpreta art. 11 din Constituţie, care prevede că Republica Moldova este stat neutru, a fost depusă la CC de către deputaţii liberali.

Parlamentul ţării urma să dezbată şi să voteze joi, 7 mai, un proiect de lege cu privire la neutralitatea permanentă a RM. Examinarea documentului a fost amânată însă pentru o altă dată. 

Autorii proiectului, deputaţii PCRM, au declarat că „votarea acestui proiect nu suferă amânare”. „Numai prin statutul de neutralitate putem fi ţară independentă. Dacă pierdem acest statut pierdem definitiv şi Transnistria şi statutul de ţară independentă”, a declarat preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.  

Comuniştii au mai declarat că vor insista şi pentru organizarea unui referendum naţional cu privire la statutul de neutralitate permanentă a RM. 

 

Fluxul de știri
0