Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliția: Unii alegători erau în stare de ebrietate

© Sputnik / Mihai CarausПолиция получила 52 машины
Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian, a ținut al patrulea briefing la care a relatat despre încălcările electorale constatate de polițiști.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. De la deschiderea secțiilor de votare la ora 7:00 și până către orele 17:00 Poliția a documentat nu mai puțin de 137 de nereguli electorale, a anunțat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian, la al patrulea briefing organizat astăzi.

Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova
Societate
Marin Maxian: Ce nereguli electorale a constatat Poliția

Pe parcursul zilei, Poliția a monitorizat fluxul cetățenilor, comportamentul lor în preajma și în incinta secțiilor de votare, a intervenit în diverse situații, a asigurat securitatea membrilor birourilor electorale, inclusiv a celor care au transportat urna de vot mobilă la locul aflării alegătorilor.

Polițiștii au documentat 13 cazuri de blocare a drumurilor către secțiile de vot, inclusiv la Florești și Dubăsari, de grupuri de simpatizanți ai opoziției care au spus că astfel împiedică transportarea organizată a oamenilor la vot. La orele serii, toate drumurile erau deblocate și accesul persoanelor era posibil, cu excepția unuia (în Varnița/Bender), potrivit lui Marin Maxian. 

Polițiștii au raportat 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot de către cetățeni – fapt interzis de legislație. Comparativ cu scrutinele anterioare, nu au fost semnalate furturi sau deteriorări de buletine, a menționat Marin Maxian. 

Inspectoratul General al Politiei poliției IGP - Sputnik Moldova
Poliția a raportat mai multe încălcări ale procesului de vot

„În atentia Poliției s-au aflat 7 sesizări ce vizau coruperea alegătorilor. În patru cazuri deja verificate, faptele nu s-au confirmat. (...) Deși în rapoartele făcute publice de observatori se vehiculează cu multiple cazuri de corupere”, a menționat Marin  Maxian.

De asemenea, Poliția examinează 48 de sesizări cu privire la transportarea organizată a alegătorilor. Majoritatea vin de la reprezentanți ai concurenților electorali. Marin Maxian le-a recomandat acestora să le semnaleze imediat cazurile și polițiștilor din preajma secțiilor de votare, nu doar prin email.

La Poliție au parvenit în total peste 100 de sesizări ale reprezentanților concurenților electorali cu privire la transportarea organizată a votanților, a precizat responsabilul de la IGP.

Президентура РМ  - Sputnik Moldova
Republica Moldova își alege astăzi președintele

Polițiștii au mai raportat 10 cazuri de agitație electorală, 7 cazuri fiind deja examinate, cazuri de prezență a afișajului electoral pe o distanță mai mică de 100 de metri de la secțiile de votare, cazuri de nerespectare a regulilor anti-COVID-19.

Au fost raportate și două cazuri de distrugere a afișajului electoral – la Nisporeni și la Sângerei.

Mai mulți cetățeni s-au prezentat în stare de ebrietate la urnele de vot, a mai comunicat Marin Maxian. Poliția examinează 24 de sesizări referitoare la starea de ebrietate și comportamentul agresiv manifestat de unii cetățeni în preajma sau în incinta secțiilor de vot.

Peste 6.000 de polițiști asigură ordinea publică în ziua alegerilor prezidențiale. Polițiștii se află la o distanță de 100 de metri de secțiile de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0