CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a efectuat o vizită de lucru la Ştefan Vodă, unul dintre cele mai afectate de secetă raioane. Acesta a discutat cu fermierii despre problemele din sectorul agricol şi despre soluțiile care pot fi aplicate.
”Am venit aici la invitația agricultorilor. Am discutat despe măsurile pe care Guvernul la etapa actuală le-a propus și le implementează pentru a acoperi parțial pierderile. Este clar că solicitările sunt cu mult mai mari decât ceea ce s-a alocat. Sunt probleme sistemice aici dacă vorbi și de irigare și de multe alte subiecte. Am discutat despre acest lucru. Este evident că statul pentru anul următor trebuie să identifice sume importante pentru restabilirea sistemului de irigare. Dacă nu restabilim sistemul de irigare în raionul Ștefan Vodă și în Căușeni va trebui în fiecare an să alocăm bani penru acoperirea pierderilor”, a declarat Ion Chicu.
Premierul a vorbit și despre potestul organizat de agricultori. Ion Chicu a precizat că fiecare persoană are dreptul să protesteze în limitele legii.
”Toată lumea are dreptul să protesteze, dar nimeni nu are dreptul să blocheze trasee. Acest lucru nu aduce nicio soluție. Acest lucru discriminează alți cetățeni, inclusiv contribuabilii care plătesc impozite pentru a ajuta acești agricultori”, a mai adăugat Chicu.
Aceasta este deja a patra zi de proteste ale agricultorilor. Fermierii au blocat drumul Chișinău - Căușeni câte 20 de minute la fiecare oră - timp de trei zile. La fel s-a întâmplat în raionul Hâncești. Astfel, în zona satului Rusca s-au format coloane de mașini din ambele direcții.
Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale.
O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.
Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova