Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii din Cimișlia: „Lumea vinde deja tractoarele ca să poată plăti datoriile”

© Sputnik / Caraus MihaiProtestul agricultorilor Căușeni
Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Acțiuni de protest organizate de agricultori se desfășoară în aceste momente în mai multe localități din țară. La Cimișlia, fermierii și-au scos tehnica agricolă în stradă și au vorbit despre pagubele lăsate în urmă de secetă și grindină.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Unii agricultori din Cimișlia spun că au ajuns la limită din cauza datoriilor și sunt nevoiți chiar să-și vândă tehnica agricolă pentru a acoperi creditele. 

Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
LIVE TEXT: Protestul agricultorilor în mai multe raioane din Republica Moldova

„Lumea nu iese de flori de cuc la proteste. Lumea vinde deja și tractoare ca să plătească datoriile și nimeni nu-și bate capul de nimic. Nu ne consideră nimeni de oameni pe noi. (...) La noi la Sagaidac, gheața a distrus totul. Și seceta a ucis, dar acum grindina a rupt totul”, a spus un participant la protest. 

Fermierii care au ieșit astăzi în stradă la Cimișlia spun că singura soluție pe care o consideră viabilă în acest momente sunt protestele, iar dacă acestea nu vor produce efectul scontat vor aduce tehnica agricolă la Chișinău și o vor lăsa acolo. 

„Dacă nu va avea efect acest protest, înseamnă că îndreptăm tehnica în Capitală și intrăm cu tot fierul ăsta uzat în Chișinău. Nu știm cum vom hotărî întrebarea. Din partea asta se vor duce 100 de tractoare, dinstre Aneni, dinspre Criuleni câte 100 și de la nord 100”, a spus un alt fermier.

Agricultorii susțin că despăgubirile promise de autorități nu acoperă nici o mică parte a daunelor produse de secetă. Mulți afirmă că au investit și câte 10 mii de lei într-un hectar. 

Protestul agricultorilor din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă - Sputnik Moldova
Video
Filmul protestelor de la sfârșitul lunii iulie: Ce au cerut atunci agricultorii

„S-a promis 1000 de lei la prima grupa de cereale, acum 500 de lei. Dar până o să le vedem și pe astea... (...) Pământul trebuie lucrat. Lumea trebuie să mănânce și trebuie să trăiască. Nu putem să punem mâinile pe piept și să murim”, a declarat un participant la protest. 

Situația dificilă în care s-au pomenit îi face pe unii să renunță la agricultură. 

„E o tragedie, e o catastrofă. Anul acesta toate culturile au fost distruse. Mai are rost oare să luăm acum să semănăm. În gospodăria noastră cei mai tineri angajați au câte 60 de ani. Noi trebuie să plătim, salarii, impozite, datorii, credite. Suntem aruncați ca într-un ocean” Noi suntem oameni pașnici. Nu știm să protestăm”, a spus un fermier din Cimișlia. 

Unii consideră că decretarea stării excepționale în agricultură ar afecta interesele unor companii. 

„Dacă se anunță starea excepțională în agricultură au de pătimit companiile mari - ale furnizorilor de îngrășăminte și ei niciodată nu vor merge la un așa pas. Întreprinderile de microfinanțare se tem...”, a spus un alt agricultor. 

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Credit de urgență pentru agricultori: Anunțul făcut de șeful statului

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă.

Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. 

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Precizăm că Sputnik Moldova transmite live text de la acțiunile de protest organizate de agricultori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0