Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezultatele alegerilor parlamentare după numărarea a 50% din voturi: PAS câștigă detașat

© Sputnik / Mihai CarausPAS a prezentat lista candidaților la parlamentare
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Abonare
Partidul Acțiune și Solidaritate se menține pe primul loc după procesarea a 50 la sută din procesele-verbale.
CHIȘINĂU, 11 iul - Sputnik. După prelucrarea a 50% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie:
Partidul Acțiune și Solidaritate - 45,31 %
Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 31,87 %
Partidul Politic „ȘOR” - 8,13 %
Blocul Electoral „RENATO USATÎI” - 3,91 %
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr - 2,44 %
Procesele-verbale cu privire la rezultatul votării vor trebui să fie transmise către CEC nu mai târziu de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare. Până la 20 iulie 2021 inclusiv, Comisia Electorală Centrală va transmite către Curtea Constituțională documentele electorale privind organizarea şi desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și rezultatele totalizării voturilor pe țară. 
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Societate
Ultima oră! CEC a anunțat primele rezultate: Cine sunt candidații care ajung în Parlament
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte va confirma sau infirma legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. 
Moldovenii aleg astăzi deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a. Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0