Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tiraspolul este șocat de noua strategie de apărare a Moldovei

Oleg Beleakov, șeful delegației transnistrene la CUC. Foto de arhivă
Desemnarea Transnistriei printre principalele amenințări în noua strategie de apărare a Moldovei, alături de militarizarea crescândă a țării, a provocat îngrijorare și la Tiraspol.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. Noua strategie de apărare a Moldovei a provocat un oarecare șoc la Tiraspol, subiectul fiind discutat la ședința ordinară a Comisiei unificate de control (CUC).
Este foarte ciudat să numești principala amenințare, inclusiv pe cei care asigură pacea de mai bine de 30 de ani, a declarat Oleg Beleakov, șeful delegației transnistrene la CUC.
„Treizeci și doi de ani de pace spune ceva, nu-i așa?! În curând vom sărbători data intrării pacificatorilor și vom vorbi despre faptul că operațiunea de menținere a păcii este cea mai de succes din întreaga lume din punctul de vedere al asigurării măsurilor de securitate”, a spus el.
Transnistria vorbește în continuare doar de pe poziția păcii. Documentele care au devenit baza operațiunii de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei au fost semnate cândva de liderii de la Chișinău și Tiraspol. Mecanismul în sine funcționează ca un mecanism de ceasornic.

„Rusia, Moldova, Transnistria în cadrul operațiunii comune de menținere a păcii își îndeplinesc sarcinile destul de armonios... Mecanismul funcționează și cineva spune brusc că funcționează prost. Noi nu putem fi dușmani. Încă suntem vecini și încă luptăm pentru pace”, a adăugat Oleg Beleakov.

Moldova este pregătită pentru anumite procese. Livrarea de arme, echipamente și muniții, exercițiile neîntrerupte - toate acestea sunt semne alarmante, spune Oleg Beleakov. Desemnarea Transnistriei printre principalele amenințări în noua strategie de apărare a Moldovei, în paralel cu militarizarea crescândă a țării, provoacă de asemenea îngrijorare la Tiraspol.
„Noi luptăm pentru pace. Să ne definești ca o țară a confruntării, iar pe de altă parte, armata proprie să echipezi cu arme, echipamente, muniții, să instruiești personalul, să efectuezi un apel de mobilizare a resurselor. Toate acestea indică faptul că țara se pregătește pentru anumite acțiuni. Ele sunt foarte periculoase și inacceptabile pentru noi”, a subliniat șeful delegației transnistrene la CUC.
Cabinetul moldovean a aprobat miercuri o nouă Strategie de apărare pentru următorul deceniu. Documentul menționează în mod repetat Federația Rusă. Astfel, „operațiunile de tip hibrid”, „forțele armate ruse staționate ilegal pe teritoriul Moldovei”, precum și „continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei” sunt numite în strategie drept „o amenințare existențială la adresa suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”.
De asemenea, se menționează că Grupul Operațional al Trupelor Ruse („GOTR”) din Transnistria, precum și armata republicii nerecunoscute au un „potențial operațional semnificativ”.
Țările UE, precum și NATO, sunt numite drept principalii aliați ai republicii.