Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prin 2020 Scholz ar fi încercat din răsputeri să securizeze gazoductul Nord Stream

Olaf Scholz
Prin 2020 Scholz ar fi încercat din răsputeri să securizeze gazoductul Nord Stream, potrivit presei germane
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Cancelarul german Olaf Scholz, pe când era ministru de Finanțe al Germaniei, intenționa să încheie o înțelegere secretă cu Statele Unite pentru a împiedica Washingtonul să impună sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream-2, relatează ziarul Handelsblatt cu referire la documente confidențiale ale guvernului german.
Potrivit ziarului, acestea confirmă faptul că Scholz "nu numai că a aprobat proiectul, dar ani de zile l-a susținut în mod activ" și "printr-o înțelegere dubioasă a încercat să împiedice SUA să sancționeze gazoductul".
"Astfel, este documentat faptul că Scholz a influențat în mod repetat administrația americană sub conducerea președintelui Donald Trump <...>, în special pe colegul său, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, întrucât acesta era responsabil de sancțiuni", scrie ziarul.
În vara anului 2020, Scholz i-a trimis o scrisoare și s-a oferit să investească 1 miliard de euro din bugetul german pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat în nordul Germaniei. "Condiția: Washingtonul va anula sancțiunile împotriva Nord Stream 2", - notează în materialul Handelsblatt.
Cu toate acestea, administrația Trump a respins ferm propunerea, calificând-o drept "un nonsens".
Internațional
Vizita lui Putin în Vietnam - o serie de documente semnate și relații consolidate