Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În societatea poloneză scade susținerea pentru ucraineni și Ucraina

În societatea poloneză scade susținerea pentru ucraineni și Ucraina, potrivit sondajelor recente
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Atitudinea față de refugiații ucraineni se înrăutățește în Polonia, scrie Rzeczpospolitа citând un sondaj.
În prezent, doar 17% dintre polonezi sunt de acord să accepte refugiați din Ucraina cu posibilitatea de a se stabili (în urmă cu mai bine de un an, 37% erau de această părere). 61% vor ca aceștia să se întoarcă în Ucraina după război. Atitudinea se înrăutățește din cauza "poziției revendicative" a ucrainenilor, care doresc să aibă aceleași drepturi ca și polonezii în sfera plăților sociale etc.
Atitudinile s-au înrăutățit în toate chestiunile, cu excepția școlarizării copiilor ucraineni - 82% sunt în favoarea acesteia. Însă jumătate dintre ei sunt în favoarea studiilor pentru ucraineni în conformitate cu programul polonez. Iar 40% - în conformitate cu noul program convenit între Kiev și Varșovia.
Sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei este, de asemenea, în scădere. 31% dintre respondenți au declarat că Polonia ar trebui să ajute neapărat Ucraina (în ianuarie 2023, procentul era de 62%). Că "ar trebui mai degrabă să ajute", consideră 43% dintre respondenți. Împotrivă - 19%.
Internațional
Business Insider: Conferința de pace privind Ucraina a dovedit succesul lui Putin