Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Oportunitățile investiționale în energetica moldovenească au fost prezentate în China

Oportunitățile investiționale în energetica moldovenească au fost prezentate în China
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova în domeniul energetic, precum și facilitățile oferite prin intermediul platformelor industriale și tehnologice, au fost prezentate în cadrul Forumului Hidden Champions China-Germania-Europa 2024, desfășurat la Beijing, Shunyi, anunță Ministerul Energiei.
Țara noastră a fost reprezentată la eveniment de secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, împreună cu președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea și oameni de afaceri din Republica Moldova, la invitația Centrului Germano-European (DEZ).
În cadrul forumului, s-au subliniat oportunitățile de afaceri din Republica Moldova și evidențiat poziția strategică a Moldovei între Asia și Europa, un avantaj pentru afaceri și un punct de intrare sigur pentru investițiile în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac s-a referit la oportunitățile investiționale în țara noastră în domeniul energetic: “Republica Moldova deține un potențial semnificativ pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, precum și capacitățile de stocare a energiei. În egală măsură, se lucrează actualmente la cadrul normativ pentru spațiile de testare inovativă în domeniul energiei care reprezintă oportunități reale de testare a inovațiilor tehnologice pentru investitorii sino-germani”, a precizat Carolina Novac.
Membrii delegației țării noastre au avut o serie de întrevederi cu oficiali și oameni de afaceri din China, inclusiv cu Liu Minqiang, director General al Agenției de promovare a investițiilor din China,Li Zhang, președintele Asia Digital Group, dar și discuții pe oportunitățile de investiție în Republica Moldova cu fostul Ministru Federal pentru Afaceri Economice și Energie (2018 - 2021) Peter Altmaier, președintele Forumului economic european și fostul Ministru al economiei din landul Baden Wurttenberg, Walter Doring, președintele comisiei sino-germane din Bundestag, Hans Peter Friedrich.
Evenimentul a oferit, de asemenea, oportunitatea companiilor moldovenești de a-și prezenta produsele și de a stabili noi parteneriate comerciale. Totodată, s-au purtat discuții cu directori și reprezentanți ai întreprinderilor cu activitate în sectorul energetic (pompe de căldură, echipament în domeniul eficienței energetice, producție de hidrogen, etc.). Forumul a prezentat și tehnologiile conexe proceselor de tranziție energetică, mai ales companiile chineze care au prezentat tehnologii inteligente de viitor pentru un transport electrificat.
Forumul a fost organizat sub egida Senatului Economiei Europene și a Guvernului Popular al districtului Shunyi, Beijing și a reprezentat o platformă importantă pentru promovarea cooperării economice și comerciale între companiile din China, Germania și Europa.
Economie
Ministerul Finanțelor a revizuit prognoza de creștere economică a țării