CHIȘINĂU, 30 decembrie – Sputnik. Starea de urgență în Republica Moldova expiră pe 30 decembrie și nu va mai fi prelungită. În consecință, și comisia de urgență își suspendă activitatea și se va întruni doar în caz de urgență, dezastre naturale etc.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022 „în legătură cu situația din regiune și pentru asigurarea securității naționale”, după care a fost prelungită în mod repetat pentru o perioadă de 60 de zile. Deci, în 2023, acest lucru s-a întâmplat de șase ori.
În acest timp, comisia de urgență, printre altele, a blocat activitatea mai multor instituții de presă, a închis accesul la mai multe site-uri web și a oprit difuzarea canalelor de televiziune. În plus, a emis o decizie de eliminare a unuia dintre partidele de opoziție din cursa electorală cu două zile înainte de alegerile locale.
Ultima dată parlamentul a aprobat starea de urgență instituită la o ședință desfășurată pe 24 noiembrie, doar pentru 30 de zile. După aceasta, reprezentanții partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate au anunțat că situația nu va fi prelungită.
După cum a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, autoritățile moldovenești nu intenționează să prelungească starea de urgență, care a permis guvernului să ia decizii fără a aștepta o rezoluție parlamentară, întrucât Cabinetul dispune acum de toate instrumentele necesare pentru a nu mai recurge la o prelungire. .
Deputații opoziției au luat în repetate rânduri inițiativa de a pune capăt stării de urgență. Astfel, în ședința parlamentară din 24 noiembrie, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Konstantin Starysh a spus că starea de urgență în Republica Moldova „nu corespunde de mult timp obiectivelor declarate, ci servește drept acoperire pentru strângerea șuruburilor, represiunii, călcând în picioare normele constituționale, drepturile și libertățile cetățenilor republicii.”