Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

De ce este amenințată Serbia cu sancțiuni

Fost ambasador sârb: Kosovo „are sprijinul aliaților occidentali și continuă șantajul” pentru „finalizarea cu violență a ceea ce a făcut NATO în agresiunea sa din 1999”
Sputnik
BUCUREȘTI, 7 oct - Sputnik. Apelurile autorităților din republica nerecunoscută Kosovo de a impune sancțiuni împotriva Serbiei și a președintelui său Aleksandar Vucic sunt o demonstrație a politicii ineficiente a Occidentului și a NATO față de Serbia și Rusia, a declarat Slavenko Terzic, fost ambasador al Serbiei în Rusia (2013-2019), membru al Academiei Sârbe de Științe și Arte, doctor în Științe Istorice.
„În ceea ce privește sancțiunile, cred că politica de sancțiuni, și asta s-a dovedit de multe ori în istorie, nu duce la nimic, asta e valabil și în cazul sancțiunilor împotriva Rusiei. Nu exclud că poate s-ar putea impune niște sancțiuni împotriva Serbiei, nu exclud. dar aceasta este o extensie, aș spune, a unei singure politici absolut ineficiente a Occidentului și a NATO față de Rusia și Serbia”, crede Terzic.
Internațional
Mesaje din Serbia pentru români
„În ceea ce privește declarația așa-zisului președinte [al republicii nerecunoscute Kosovo, Vjosa] Osmani, în opinia mea, nu este nimic nou aici și este doar o extensie a unuia, aș spune, șantaj salbatic cu sprijinul a SUA și a aliaților săi”, a adăugat el.
Fostul ambasador a mai remarcat că Pristina „are sprijinul aliaților occidentali și continuă șantajul” pentru „finalizarea cu violență a ceea ce a făcut NATO în agresiunea sa din 1999”.
„Cred că este posibil să rezolvăm problemele din Kosovo și Metohija doar cu dialog, dialog constructiv, nu cu sancțiuni sau clișee propagandistice”, a conchis Terzic.
Osmani, după ce a sosit la Summitul Comunităţii Politice Europene de la Granada din Spania, a declarat reporterilor că dialogul dintre Belgrad şi Pristina va fi posibil numai după ce UE va impune restricţii împotriva Serbiei şi a preşedintelui său.
Premierul croat Andrej Plenkovic și omologul său albanez Edi Rama au subliniat anterior că UE ar trebui să ia măsuri împotriva Belgradului.
.