Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele chinez îl întâlnește pe Kissinger

Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing, menţionând că cele două țări se află în prezent într-un moment critic pentru viitorul relațiilor lor.
Sputnik
BUCUREŞTI, 21 iul – Sputnik. Diplomatul american veteran, care a împlinit recent vârsta de 100 de ani, s-a întâlnit anterior cu ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu.
Adresându-se oaspetelui său joi, Xi a menţionat că, „încă o dată, China și SUA se află la o răscruce și, din nou, ambele părți trebuie să facă o alegere.”
Xi a adăugat că „poporul chinez nu își uită niciodată vechii prieteni, iar relațiile China-SUA vor fi mereu legate de numele lui Henry Kissinger”. Beijingul s-a arătat dispus către explorarea unor modalități de coexistență pașnică între cele două puteri globale, a mai spus preşedintele chinez, potrivit RT.
Kissinger, care a servit sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford în anii '70 în calitate de secretar de stat și consilier în domeniul securităţii naționale, a remarcat că relațiile sino-americane asigură „pacea mondială și progresul societății umane”.
Fostul secretar american de stat a îndeplinit un rol cheie în discuțiile care au pus capăt războiului din Vietnam, precum și în normalizarea relațiilor dintre Washington și Beijing, cu intenţia de a determina China să se poziţioneze împotriva Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece.
Internațional
China îl avertizează pe Blinken cu privire la alegerile din Taiwan
În timpul întâlnirii sale marţi cu ministrul Apărării, Li Shangfu, Kissinger a îndemnat ambele națiuni să-și schimbe poziţiile actuale de confruntare.
Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat constant în ultimii ani, în special în ceea ce privește chestiunile legate de Taiwan și comerț.
Washingtonul a trimis recent mai mulți oficiali de top la Beijing, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, într-o încercare aparentă de a normaliza situația.
Administrația Biden a înarmat Taipei și şi-a întărit alianțele militare în Asia-Pacific cu Australia, Japonia și Coreea de Sud.
La summit-ul alianței de la Vilnius săptămâna trecută, NATO a acuzat China că urmăreşte „politici coercitive” care amenință interesele blocului condus de SUA. Beijingul a criticat afirmația ca fiind „calomnie”, acuzând NATO că este blocat într-o mentalitate specifică Războiului Rece.