Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia și Iranul intensifică utilizarea monedelor naţionale în comerț

Rial iranian
Rusia și Iranul şi-au consoludat legăturile comerciale, ambele fiind vizate de sancțiunile occidentale.
Sputnik
BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik. Rusia și Iranul au ajuns la un acord pentru a intensifica utilizarea monedelor lor naționale în tranzacţii, pe măsură ce tendinţa către dedolarizare câștigă avânt în relațiile economice bilaterale, a informat miercuri presa iraniană.
Preşedinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avut o întrevedere cu omologul său iranian, Mohammad Reza Farzin, în cadrul vizitei sale la Teheran, unde are loc summitul Uniunii Asiatice pentru Compensare (ACU), potrivit RT.
„Am avut o întâlnire productivă cu colega mea din Rusia Elvira Nabiullina”, a scris Farzin pe Twitter după întâlnire, adăugând: „Am susținut un consens serios cu privire la dezvoltarea relațiilor valutare între țările [noastre], în baza căruia am pregătit o foaie de parcurs. O parte a acestui plan operațional constă în utilizarea monedelor naționale în relațiile bilaterale și consolidarea sistemului de tranzacţii bilaterale.”
Potrivit Băncii Centrale a Iranului, Nabiullina a subliniat necesitatea stimulării cooperării dintre sectoarele bancar și monetar din Iran și Rusia.
Săptămâna trecută, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, VTB, a deschis o sucursală în Iran, devenind prima bancă rusă care oferă servicii în Republica Islamică.
Întâlnirea dintre bancherii centrali vine în urma vizitei recente a viceprim-ministrului rus Alexander Novak în Republica Islamică, în timpul căreia acesta a declarat presei iraniene că aproximativ 80% dintre tranzacțiile dintre Rusia și Iran sunt efectuate în prezent în monede naționale.
Politică
În Iran se deschide prima bancă rusească
Recent, ministrul adjunct al Turismului din Iran, Ali Asghar Shalbafyan, a anunțat, în cadrul Rusia-Lumea islamică: KazanForum, că Moscova și Teheranul au încheiat toate acordurile preliminare pentru utilizarea cardului de plată rusesc Mir, o alternativă la Western Visa și Mastercard.
Moscova și Teheranul și-au consolidat legăturile în fața sancțiunilor economice occidentale. În 2022, valoarea bunurilor și serviciilor schimbate între Rusia și Iran a crescut cu 15% și a ajuns la 4,6 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.
Ambele țări au cunoscut o creștere în multe domenii de cooperare, inclusiv în turism, numărul rușilor care au intrat în Iran a crescut aproape de patru ori în primul trimestru al anului 2023 față de 2019, potrivit datelor vamale.