Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Asta trebuie să înceteze”: În SUA este cerută oprirea ajutorului pentru Ucraina

„Republicanii s-au scindat din cauza livrărilor de arme către Ucraina. Izolaționiștii în frunte cu Donald Trump îi cer Casei Albe să înceteze să mai ajute Kievul, iar neoconservatorii propun să fie excluși din partid pentru acest lucru.
Sputnik
Ce se întâmplă în Statele Unite - în materialul lui Mihail Katkov pentru RIA Novosti.

”Divorț” american

Țara se îndreaptă către un ”divorț” național, este sigură reprezentanta Camerei Reprezentanților Marjorie Taylor Green. Ea se teme de izbucnirea unui război civil. Și învinuiește pentru toate acestea actualele autorități, „rupte complet de americanii reali”.
Ei și altor camarazi de partid nu le-a plăcut deloc voiajul european a lui Biden, vizita lui la Kiev și întâlnirea cu liderii grupului ”București-9”. Republicanii sunt revoltați de faptul că problemele Ucrainei îl îngrijorează pe președinte mult mai mult decât cele proprii.
De exemplu, deputatul Kevin Hern a menționat că Biden a vizitat Kievul, dar nu a fost în statul Oklahoma unde, din cauza unui accident feroviar, în sol și în atmosferă au pătruns substanțe toxice. Marjorie Taylor Green a spus chiar că americanii au început să-și urască președintele pentru că el a preferat guvernul ucrainean, nu pe ei. Trent Conaway, primarul orașului din Palestina de Est în care a deraiat trenul, a calificat călătoria lui Biden în Europa drept „o mare palmă” aplicată populației locale.
Unele medii de informare occidentale au perceput această retorică ca pe un semn că Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanților, are de gând să-i încurce Washingtonul să pompeze în continuare armamente în Ucraina. Între timp, imediat după Biden, la Kiev au sosit cinci republicani în frunte cu președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Michael McCall. Zelensky le-a transmis listă de armamente necesare pentru FAU. Între altele, aceasta include avioane de luptă F-16 și sisteme de rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 de kilometri.
Editoriale
Operațiunea militară specială: Trenul blindat rusesc este pe linia principală

Dragostea a trecut

Fostul președinte Donald Trump, care și-a declarat deja dorința de a conduce iarăși Casa Albă, consideră că Biden provoacă o ciocnire cu Rusia. Pe de altă parte, fostul reprezentant al SUA la ONU și al doilea candidat republican oficial la președinție, Nikki Haley, este sigur: Washingtonul nu apără Ucraina, ci duce un „război pentru libertate” care nu poate fi pierdut.
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, candidat și el la președinție (este numit „Trump pentru cei care știu să citească”), consideră că este necesară o preocupare pentru propria țară, nu pentru Ucraina, iar adevărata amenințare pentru SUA este China, nu Rusia. La rândul său, fostul vicepreședinte Mike Pence susține: în Partidul Republican nu ar trebui să existe loc pentru cei care refuză să „apere libertatea”.
Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a menționat în cadrul discursului său la Conferința de la München că lupta din interiorul partidului nu va fi ușoară, dar ucrainenii vor primi totuși armele de care au nevoie. Între timp, în urmă cu un an nu exista o astfel de problemă. Același DeSantis a susținut înarmarea Kievului încă din 2014. Se pare totuși că s-a răzgândit - din cauza că s-a schimbat atitudinea populației față de criza ucraineană.
Conform sondajului realizat în februarie de The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, doar 48% dintre americani aprobă livrările de armamente către Ucraina, 29 sunt împotrivă, 22 la sută sunt indeciși. În mai 2022, 60% dintre respondenți se pronunțau în favoarea asistenței militare pentru regimul de la Kiev. În plus, potrivit FoxNews, 61% dintre republicani și 49% dintre alegătorii independenți nu doresc ca sprijinul pentru Ucrainei să fie pe un termen nedeterminat.
Totodată, potrivit informațiilor Quinnipiac University, pentru Trump sunt gata să voteze 42% dintre susținătorii Partidului Republican, 36% pentru DeSantis, ratingul lui Haley este de șase procente, al lui Mike Pence - de patru.
Editoriale
Fantoma foamei: Cum plătește Europa pentru sancțiunile antirusești

Divergențe ideologice

Experții solicitați de RIA Novosti indică asupra faptului că Ucraina a servit doar ca un declanșator - confruntarea dintre izolaționiștii convenționali care nu doresc ca SUA să se amestece în conflicte străine și neoconservatorii care luptă pentru „libertate” (în accepția lor) pe întreaga planetă este destul de veche.
"Totuși, acestea nu sunt niște divergențe insurmontabile, pentru că toți republicanii apără interesele naționale și promovează superioritatea americană. Doar că unii îndeamnă la concentrare asupra problemelor interne, în timp ce alții mizează pe forța militară", explică directorul Fundației pentru Studiul Statelor Unite pe lângă Universitatea de Stat din Moscova, Iuri Roguliov.
Susținătorii înarmării în continuare a Ucrainei contează să-i atragă de partea lor pe alegători independenți sau indeciși, adaugă șefa sectorului de politică externă și internă a SUA din cadrul IMEMO al AȘR, Victoria Juravliova. „Acest electorat are o susținere pentru sprijinirea Kievului și dacă nu lupți pentru acești oameni, ei vor pleca la democrați”, afirmă ea.
Experții sunt siguri: conflictul din Ucraina va juca un rol important în campaniile tuturor candidaților. De altfel, dispute vor apărea și în Partidul Democrat. Astfel, în octombrie, 30 de congresmeni i-au cerut lui Biden să inițieze negocieri de pace și să relaxeze sancțiunile antirusești, în calitate de gest de bunăvoință. Scandalul a fost mușamalizat rapid, pentru că democrații nu vor deloc să fie bănuiți că ar fi dispuși să facă concesii Kremlinului.
Editoriale
Operațiunea militară specială: Trenul blindat rusesc este pe linia principală