CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Rusia ar trebui să se implice în consolidarea legăturilor cu țările africane prin stabilirea de noi legislații și prin stimularea comerțului direct, a declarat șeful Institutului pentru Studii Africane din cadrul Academiei Ruse de Științe, într-un interviu acordat RT.
Potrivit Irinei Abramova, comerțul dintre Rusia și Africa este dezechilibrat, în ciuda creșterii de anul trecut, exporturile rusești fiind de patru până la cinci ori mai mari decât importurile de pe continent.
„Problema este că noi cumpărăm bunuri africane aproape exclusiv prin intermediari ... În schimb, ar trebui să tranzacționăm direct cu africanii”, a declarat ea. Abramova a menționat că Rusia este al treilea cel mai mare consumator global de cacao, dar, în loc să-l cumpere direct din Africa, plătește de până la trei ori mai mult pentru produs prin importarea lui din țări terțe.
Potrivit economistului, țările africane pot oferi resurse unice de care are nevoie Rusia. Regiunea este un furnizor de bunuri agricole vitale și de metale importante din punct de vedere strategic, utilizate pentru fabricarea de echipamente sofisticate de înaltă tehnologie necesare atât în zona militară, cât și în cea civilă, metale pe care Rusia nu le deține, cum sunt cobalt, litiu, mangan și bauxid. Abramova a sugerat că achiziționarea unor astfel de resurse ar fi mult mai ușoară dacă Rusia ar face comerț direct cu Africa.
De asemenea, consolidarea legăturilor cu Rusia ar fi benefică pentru Africa, fiindcă ţara ar putea profita de tehnologia rusească.
„Prin valorificarea tehnologiei noastre, Africa ar putea să ajungă la un nou nivel de dezvoltare, în loc să rămână o colonie de resurse în cadrul sistemului occidental mai larg ... În ceea ce privește tehnologia, Rusia este deosebit de competentă în domenii în care Africa are cel mai mult nevoie de dezvoltare”, a declarat ea, menționând că acestea includ energia, purificarea apei, agricultură, medicină, tehnologie spațială, IT, orașe inteligente și diverse alte soluții din domeniul ingineriei.
Abramova a explicat că, în ceea ce priveşte securitatea energetică și alimentară, problemele de dezvoltare sau procesarea resurselor minerale, Rusia poate să ofere expertiză, precum și geologi, companii miniere și echipamente, „care ar putea ajuta cu adevărat”.
„Același lucru este valabil și în cazul transportului – avem camioane, trenuri –, toate acestea sunt foarte necesare în Africa, iar Rusia, la rândul său, va primi o nouă piață masivă pentru a vinde și încerca tehnologiile”, a subliniat ea.
Cu toate acestea, pentru a stimula cooperarea, Rusia trebuie să stabilească un cadru oficial care să guverneze comerțul și alte interacțiuni între companiile rusești și cele africane.
„Trebuie să înființăm o organizație guvernamentală care să încurajeze companiile noastre să facă afaceri cu Africa, ceea ce ar oferi sprijin pentru inițiativele noastre industriale, tehnologice și private din Africa. Sprijinul guvernamental este o necesitate”, a declarat ea, adăugând că se cunosc deja mecanismele în ceea ce privește finanțele, logistica, gestionarea riscurilor și asigurarea.