CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Situația din regiunea separatistă a Serbiei, Kosovo, s-ar putea transforma într-un „iad pe pământ” dacă autoritățile locale nu renunţă la planul de a interzice plăcuțele de înmatriculare sârbe, a declarat președintele Aleksandar Vucic, citat de RT. Liderul sârb a făcut aceste observații duminică, cu o zi înainte ca șoferii care folosesc încă plăcuțe vechi emise de Belgrad să înceapă să primească amenzi.
Luni, Vucic urmează să participe la discuțiile susținute de UE la Bruxelles cu liderul kosovar Albin Kurti, într-o ultimă încercare de a evita punerea acestui plan în aplicare.
„Vom face tot posibilul să prevenim războiul, dar nu depinde de noi”, a declarat Vucic pentru TV Prva.
„Într-un astfel de caz, Serbia va fi alături de poporul său, iar sârbii își vor apăra famillile. Dacă [Kurti] ar fi vrut să amâne decizia, ar fi amânat-o mai devreme… Dar Kurti a arătat că nu vrea sârbi în Kosovo și Metohija”, a adăugat el, dând vina pe autoritățile kosovare pentru situaţie.
Planul controversat pus la cale de Kosovo de a elimina treptat numerele de înmatriculare emise de Serbia este sursa unor tensiuni constante de luni de zile între Belgrad și Pristina. Potrivit planului, care afectează aproximativ 10.000 de șoferi din regiune, plăcuțele trebuie înlocuite cu altele emise de Kosovo până pe 21 aprilie anul viitor.
Șoferii care nu se conformează vor primi mai întâi un avertisment, înainte de a suporta ulterior o amendă de 150 de euro în a doua fază și, în cele din urmă, plăcuțele și vehiculul le-ar putea fi confiscate complet.
O încercare de a impune măsura în iulie aproape a declanşat lupte între Serbia și Kosovo, o criză fiind cu greu evitată după ce diplomații europeni și americani au intermediat o soluție temporară. La începutul lunii noiembrie, zeci de angajați de etnie sârbă ai guvernului din Kosovo au demisionat din funcțiile lor după ce un șef al poliției locale a fost concediat de Pristina din cauza refuzului său de a pune în aplicare măsurile referitoare la plăcuțele de înmatriculare.
Atât Serbia, cât și provincia sa separatistă, care nu este recunoscută ca stat independent de către ONU, iau în considerare aderarea la UE. Cu toate acestea, Pristina intenționează să adere ca stat independent, în timp ce Belgradul consideră Kosovo ca fiind parte integrantă a Serbiei.