Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia nu acceptă condoleanțele din partea SUA cu privire la explozia din Istanbul

Ministrul turc de Interne a acuzat milițiile kurde din Siria, care se bucură de sprijinul SUA, că au pus la cale bombardamentul mortal din Istanbul.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Turcia a identificat milițiile YPG (Unitățile de Apărare a Poporului) din Siria ca fiind autorii bombardamentului mortal de la Istanbul și a spus că nu va accepta condoleanțe din partea SUA, care a susținut miliţiile în trecut.
„Am primit mesajul, dar nu vom accepta și respingem condoleanțele din partea Ambasadei SUA”, a declarat ministrul turc de interne Suleyman Soylu, potrivit RT, care citează presa rusească.
Soylu a informat presa cu privire la răspunsul forțelor de ordine turcești în urma atacului de duminică. Atacul s-a soldat cu șase persoane ucise și 81 rănite.
Oficialul turc a criticat miliţiile kurde YPG din Siria, ca stând în spatele atacului, susținând că „complotul terorist a provenit din Ayn al-Arab”- districtul din nordul Siriei unde se află orașul Kobani, locuit predominant din kurzi.
Ankara consideră că YPG face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup de miliție turcă-kurdă, care poartă un război de gherilă de zeci de ani împotriva guvernului. SUA au desemnat PKK ca organizație teroristă.
Acesta a ajutat luptătorii kurzi siriani, oferind arme, instruire și sprijin aerian, ca parte a implicării militare a Washingtonului în Siria. YPG s-a luptat împotriva forțelor grupului terorist Statul Islamic islamic (IS, anterior ISIS) cu ajutorul Washingtionului. Guvernul turc s-a plâns că, prin ajutorul acordat YPG, SUA subminează securitatea națională a Turciei.
Internațional
Grecia și Bulgaria: proiect ambițios pentru sud-estul Europei
Bombardamentul de duminică a avut loc pe Istiklal Avenue, una dintre cele mai mari atracții turistice din Istanbul. Soylu a anunțat luni că forțele de ordine turcești au arestat 46 de persoane în legătură cu bombardamentul, inclusiv femeia care ar fi aruncat bomba înainte de a fugi de la fața locului, împreună cu persoana acuzată că a organizat complotul.
Președintele rus, Vladimir Putin, a exprimat condoleanțele Rusiei în legătură cu atacul, printr-un mesaj transmis luni dimineață adresat omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan. Rusia „și-a confirmat angajamentul pentru cea mai strânsă cooperare cu partenerii turci în combaterea tuturor formelor de terorism”, se precizează în mesajul publicat de Kremlin.