CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Întrebat despre noua strategie de apărare națională a SUA publicată la sfârșitul lunii octombrie, care menţionează că Beijingul reprezintă „cea mai consecventă și sistemică provocare” pentru securitatea națională a SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian a spus că documentul „denaturează în mod deliberat politicile externe și de apărare ale Chinei”.
„Reflectă în mod evident o mentalitate [în spiritul] Războiului Rece și logica dominației și a hegemonismului și arată reaua intenție a SUA de a menţine sub control și a suprima China sub diverse pretexte false”, a continuat purtătorul de cuvânt. Ţara sa va respinge toate „încercările de șantajare, control, blocare și de exercitare a unei presiuni maxime”, a adăugat acesta, potrivit RT.
Zhao a insistat că politica externă a Beijingului are ca scop „susținerea păcii mondiale și promovarea dezvoltării comune” între națiuni.
„Indiferent de etapa de dezvoltare la care ajungem, nu vom căuta niciodată [să obţinem] hegemonia şi nu ne vom angaja în acţiuni de expansionism”, a spus Zhao, îndemnând Washingtonul să „urmeze tendința păcii și dezvoltării, să abandoneze mentalitatea Războiului Rece, să nu mai privească lumea de astăzi și relațiile China-SUA dintr-o perspectivă conflictuală și să înceteze să denatureze intențiile strategice ale Chinei.”
Tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut semnificativ din august, când președintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, în ciuda obiecțiilor puternice din partea Beijingului, care vede insula ca parte a propriului său teritoriu. Deși călătoria a cauzat o rundă fără precedent de exerciții militare ale Chinei în aer și apele din jurul Taiwanului, delegații occidentale au continuat să viziteze Taipei în lunile care au urmat.