Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Protestele și protestatarii, ca scuză pentru eșecul guvernării Sandu

Protestele din centrul Capitalei sunt efectul modului dezastruos în care Sandu, Gavrilița și alții - unii spâni, alții groși - guvernează acum, vremelnic țara. Și nu invers, nu sunt cauza situației deplorabile din țară, cum încercă șeful statului să insinueze.
Sputnik
Acesta este un adevăr axiomatic pentru situația de astăzi din țara noastră.
Președintele Maia Sandu, înțelegând că îi fuge pământul de sub picioare, că ea și echipa ei, din cauza incompetenței cu care administrează Republica Moldova, a adus întreaga țară la colaps economic și social – fapt ce duce la erodarea ireversibilă a capitalului electoral al ei și al PAS, în loc să revină la o percepere adecvată a realității și să se concentreze pe soluționarea gravelor probleme cu care se confruntă țara, a declanșat vânătoare de vrăjitoare.
În briefingul susținut astăzi, șeful statului a spus, nici mai mult, nici mai puțin, că protestatarii care manifestă nonstop în centrul Capitalei sunt cei vinovați de insuccesele guvernării. Organizatorii protestelor și participanții la ele sunt țapul ispășitor pentru guvernarea Sandu-PAS..
Întrebată de un jurnalist de ce forțele de ordine nu aplică punctul opt din Declarația privind instituirea situației excepționale, care interzice manifestațiile și protestele în perioada situației excepționale, Maia Sandu a răspuns franc că “această întrebare este pentru ministerul de Interne, pentru Guvern”.
Altfel spus, ea susține că Ministerul de Interne și Guvernul ar trebui să interzică și să reprime protestele. Adică, ea le refuză și dreptul de a protesta oamenilor care au ajuns într-o situație disperată, când veniturile nu le mai acoperă nici cheltuielile pentru strictul necesar, pe care tot ea i-a adus în această situație disperată din cauza modului iresponsabil în care ea a condus țara.
“Așa cum am spus de fiecare dată: noi respectăm dreptul cetățenilor la protest. În același timp toate încercările de a transforma aceste proteste în acțiuni violente de destabilizare a țării trebuie să fie sancționate de către instituțiile statului”, a spus ea.
Adică Sandu recurge la fraza deserviciu, la care nu renunță nicio putere, de oriunde, oricât de autoritară ar fi aceasta, cu dreptul cetățeanului de a protesta, dar cere sancționarea acestora de către instituțiile statului. Iar chestiunea cu protestele care ar fi violente sunt iarăși o minciună ordinară la care recurge a câte oară Sandu. Instalarea sau încercarea de a instala câteva corturi în curtea Palatului prezidențial și minore îmbrânceli ale acestora cu poliția nu sunt violențe. Cel puțin, nu pe potriva violenței și iresponsabilității guvernanților care i-au lăsat pe oameni fără hrană și căldură în prag de iarnă și acum le mai contestă și dreptul de a ieși în stradă ca să-și strige nemulțumirea.
Afirmațiile de mai jos ale șefului statului sunt și mai scandaloase.
“Acești oameni care protestează astăzi sunt plătiți din banii care au fost furați de la toți cetățenii Republicii Moldova, de la oamenii care muncesc, care plătesc taxe. Acești bani au fost furați șu acum sunt folosiți pentru a plăti câțiva oameni care nu vor să meargă la muncă, dar care își câștigă bani la protest”, a spus Maia Sandu.
Dar de unde știe Sandu că cei care protestează nu vor să meargă la muncă? În mod sigur că o parte dintre ei muncesc și încă muncesc din greu pentru un salariu mizerabil. Lor nu le bagă în fiecare lună unchiul Sem câteva mii de dolari în buzunar, așa cum este cazul armatei de ong-iști din țara noastră din care Sandu a completat rândurile actualilor guvernanți. Iar o altă parte din protestatari, cu adevărat, nu muncesc, dar nu muncesc pentru că nu au unde să muncească, pentru că în localitatea lor nu au un loc de muncă (știți că sunt astfel de localități și încă multe?), și nu-l au pentru că respectivii ong-iști aflați la putere nu au mișcat nici măcar un deget ca să-l deschidă.
Nu vă sunt pe plac protestatarii, domnilor guvernanți? Nu sunt suficient de stilați ca voi, fumează tabac ieftin, beau vin și bere de doi bani, nu sunt școliți la Harvard, nu sunt suficient de subțiri ca să înțeleagă delicatețea situației geopolitice? Poate. Dar oricum sunt oameni, oameni care au dreptul la o bucată de pâine ca să o pună pe masă copiilor și părinților lor, la un loc de muncă, la puțină căldură în casele lor pe timp de iarnă, la niște bani din care să-și cumpere niște medicamente – lucruri pe care voi i le refuzați pin incompetența și rea voința voastră, prin modul dezastros și criminal în care guvernanți țara.
Dar dacă în această situație le mai refuzați și dreptul de a protesta (dincolo de cine sunt organizatorii protestelor și câți bani au furat sau nu aceștia), atunci trebuie să vă spun că abordarea voastră este nu doar arogantă, umilitoare, discriminatorie, total necreștină și antipopulară, ci și nițel nazistă, dacă înțelegeți ce vreau să spun.
Nu vă plac flămânzii și sărăntocii care își strigă drepturile în stradă? Ei sunt cauza eșecului guvernării voastre? Vreți să asmuțiți poliția asupra lor, aparatul represiv, să declanșați vânătoare de vrăjitoare? Foarte bine! Dar vedeți că până-n iarnă în situația disperaților care protestează acum în stradă va fi mai bine de jumătate de țară. Și nici poliția nu o să vă ajute!