SUA va acorda ajutor militar Ucrainei și țărilor din Europa: Moldova este în listă

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a sosit pe neașteptate la Kiev și a anunțat despre alocarea unui milion de dolari drept asistență militară pentru 18 țări, inclusiv Moldova și România.
Sputnik
CHIȘINAU, 8 sept - Sputnik. Ucraina și țările învecinate vor primi un pachet de asistență militară în valoare de peste 2 miliarde de dolari, a declarat joi secretarul de stat american Anthony Blinken, relatează RIA Novosti, cu referire la Associated Press.
Anterior, agenția a anunțat că Blinken a sosit pe 8 septembrie într-o vizită neanunțată la Kiev.
”Blinken a anunțat despre un nou ajutor militar important, în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina și alte țări europene”, a informat agenția.
În cadrul întâlnirilor cu oficiali ucraineni, secretarul de stat american a comunicat că administrația președintelui SUA Joe Biden a informat Congresul despre intenția de a oferi asistență militară pe termen lung Ucrainei și „celor 18 vecini ai ei”, inclusiv țărilor NATO și partenerilor regionali de securitate.
Astfel, aproximativ 1 miliard de dolari în cadrul programului de acordare a asistenței financiare militare țărilor străine va fi direcționat pentru ajutorarea Ucrainei, jumătatea rămasă urmând să fie împărțită între Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia. , Lituania, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Potrivit agenției, Washingtonul consideră că aceste țări ar fi „potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni rusești”.
Moldova și Rusia
Triapițin: Posibila apropiere a Moldovei de NATO trezește îngrijorare