CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Mitingul antiguvernamental din Cehia, la care participanții au acuzat autoritățile de nedorință de a îmbunătăți relațiile cu Rusia și de lipsa sprijinului pentru populația locală în fața unei crize grave, ar putea inspira opoziția germană. Despre aceasta scrie ziarul Die Welt, citat de RIA Novosti.
Jurnaliştii au atras atenţia la lozincile observate în timpul protestelor de la Praga: „Republica Cehă în primul rând” şi „Cel mai bun pentru ucraineni şi câteva pulovere pentru noi”. Populația Cehiei a acuzat autoritățile că sprijină regimul Zelenski cu sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu îi ajută pe cehii care suferă din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la încălzire. Potrivit publicației germane, Germania ar putea repeta în țară, deja săptămâna viitoare, protestele după modelul ceh.
"Sindicatul Verdi amenință cu proteste din cauza prețurilor mari la energie. Partidul de Stânga și AfD se mobilizează pentru o "toamnă fierbinte". Comisarul grupului parlamentar de stânga pentru Europa de Est, membrul Bundestagului din partea Leipzigului, Søren Pellmann, a anunțat pentru luni desfășurarea unei demonstrații la Leipzig cu lozinca „Toamnă fierbinte împotriva indiferenței sociale”. ”Sașii liberi” de extremă dreapta planifică să se alăture protestului Partidului de Stânga, organizând propriul miting în preajmă. În ceea ce privește AfD, liderii partidului Tino Shrupalla și Alisa Weidel vor să prezinte campania respectivă săptămâna viitoare. Motoul: "Toamna fierbinte, nu picioarele reci!" completat cu sloganul „Țara noastră în primul rând!” - a comunicat ziarul.
Politicienii germani sunt îngrijorați în mod serios de unificarea forțelor de stânga și de dreapta, nemulțumite în egală măsură de politica energetică a guvernului german, precum și de promovarea în prim plan a intereselor regimului de la Kiev, nu a cetățenilor germani.
„În comparație cu asta, ceea ce am trăit în timpul pandemiei de coronavirus, probabil, va semăna mai degrabă cu o zi de naștere pentru copii”, a declarat Stefan Kramer, președintele Oficiului pentru Protecția Constituției din Turingia.
Cititorii ziarului au primit cu entuziasm vestea despre posibilele proteste împotriva politicii coaliției de guvernământ. Mulți au luat în râs încercările politicienilor SPD de a-i eticheta pe nemulțumiți drept „radicali”.
"Foarte frumos au întors-o! Oricine nu vrea ca propria sa țară să fie complet ruinată economic (pentru nimic), este prin definiție extremist de stânga sau de dreapta", s-a indignat Tom B.
„Eu sper că vom lua drept exemplu acești 70 de mii de oameni, chiar mai degrabă o sută de mii!”, și-a exprimat speranța Robert R.
„Nu există nici de dreapta, nici de stânga și nici comuniști nu sunt – aceștia sunt pur și simplu cetățeni nemulțumiți care își exercită dreptul la demonstrații în condiții de democrație”, a scris Edit K.
După începerea operațiunii speciale rusești de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, Occidentul a intensificat presiunea sancțiunilor asupra Moscovei. Multe țări au anunțat înghețarea activelor rusești și au început să caute modalități de renunțare la resursele energetice din Rusia. Aceste măsuri s-au soldat cu probleme pentru Europa și SUA, provocând creșterea prețurilor la alimente și carburanți.