Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agenția de Mediu, despre situația de la Centrala nucleară din Zaporojie

Agenția de Mediu vine cu precizări în contextul apariției unor materiale de presă privind situația tensionată de la Centrala nucleară din Zaporojie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. La moment nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valorile maxime admisibile. Despre aceasta anunță Agenția de Mediu în contextul apariției în spațiul public a unor informații privind situația tensionată de la Centrala nucleară din Zaporojie.
Astfel, Agenția de Mediu precizează că pe data de 10 august, până la ora 08:00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova și la stațiile cu monitorizare manuală, dar și la cele cu monitorizare automată, constituie o minimă de 0,10 și o maximă de 0,17 microSievert/h.
Trebuie precizat că limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova, stabilită de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecție este de 0,25 microSievert/h.
Totodată, Agenția Națională de Sănătate Publică informează că la moment nu există careva riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante și administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil - ioduri de potasiu este inoportună, deoarece nu există niciun temei rezonabil.
Societate
Reguli de comportament în cazul unei scurgeri radioactive: Ce trebuie să faci imediat